Opinii: Esecul Schengen si lectia uitata a interesului national

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 23:51
4560 citiri
Opinii: Esecul Schengen si lectia uitata a interesului national
Foto: karadeniz-press.ro

Prin 2006 am aflat de la cativa colegi de breasla din Polonia care a fost marea lor problema politica dupa aderarea la UE: pierderea obiectivului national si, de aici, o incaierare colectiva si haotica intre partide si politicieni, culminand cu exoticul mandat al fratilor Kaczynski.

Spre norocul Poloniei, insa, economia era de multa vreme decuplata de viata politica, asa ca spectacolul acesteia, oricat de tulburat, nu a avut decat efecte artistice. Nu e din nefericire cazul Romaniei, care nu a avut parte la vremea potrivita de o salvatoare reforma radicala.

In schimb, din punct de vedere politic, am experimentat si noi dupa intrarea in UE aceeasi problema. Au cazut toate aliantele, au cazut toate principiile si scena politica a devenit absolut haotica. Daca privim in urma, vom vedea ca oricat de nebuna a fost confruntarea politica, oricat de mare ura intre Putere si Opozitie, in perioada efortului de aderare la NATO si UE nimeni nu a indraznit sa saboteze deciziile de care depindea realizarea acestor obiective.

Ridicarea monitorizarii pe Justitie si aderarea la Spatiul Schengen nu au mai avut parte de acelasi tratament, nemafiind percepute drept obiective nationale de intreaga clasa politica. Dimpotriva, intr-un mod pervers, Opozitia a socotit esecul in privinta lor drept o mare victorie cu care sa pocneasca peste dinti actuala Putere.

Culmea este ca inclusiv membrii partidelor de la guvernare au boicotat direct sau indirect, prin tot felul de acte clientelare sau prin voturi aberante in Parlament, realizarea conditiilor impuse pentru realizarea celor doua obiective. Oriunde ne-am uita, lungul nasului a fost mai important decat interesul national.

Iar efectul este cel previzibil. Daca noi nu ne-am vazut acest interes, de ce sa asteptam sa ni-l vada si sa ni-l apere Franta sau Germania?

Veti intreba, poate, de ce aderarea la Schenghen si ridicarea monitorizarii pe Justitie tin de interesul national. Pentru ca ele reprezinta garantii pentru investitorii straini ca vin intr-o tara aflata la standardele UE. Nu este vorba doar despre o chestiune de libera circulatie, o facilitate pentru cei doritori de calatorii. Este o chestiune economica importanta in cel mai inalt nivel pentru toti romanii, in masura in care acestia doresc sa o duca mai bine.

Asadar, poate ca ceea ce ar trebui facut acum ar fi sa revenim la modelul de pana in 2007, adica la regasirea consensului pe cateva teme majore, nationale, tabu, indiferent cine se afla la putere. O astfel de atitudine nu este, in niciun caz, o abdicare a Opozitiei, ci o dovada de maturitate politica si de intelepciune, care, pana la urma, se va capitaliza inclusiv electoral.

Pentru ca foarte multi romani, tot mai multi, mai ales cei din mediul privat, au o perceptie cu mult mai corecta decat partidele politice si politicienii in privinta obiectivelor majore si stiu foarte bine care sunt mizele si costurile.

Din pacate, nu avem niciun semn ca la Bucuresti cineva ar fi inteles miza. PSD si PNL s-au napustit asupra lui Traian Basescu de parca asta ar schimba cu ceva lucrurile. De parca mecanismul de monitorizare nu ar fi fost introdus pe vremea Guvernului Nastase, de parca rapoartele de monitorizare nu ar fi fost foarte proaste pe vremea guvernarii Tariceanu, de parca cele doua guvernari n-ar fi mustit de acte de coruptie si clientelism sanctionate si atunci de UE.

Mai rau decat faptul ca primim aceste lectii dure este faptul ca nu parem sa intelegm nimic din ele, asa ca periodic suntem nevoiti sa le repetam.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Schengen amanare Opozitie, #Schengen amanare PSD PNL, #Schengen amanare Romania , #Schengen
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
News alert: Traian Basescu isi da demisia !
Poza ETC
ETC
rank 1
Am avut noroc ca am intrat in U.E. pana sa vina dementul Basescu (nu-i pot spune presedinte) ca altfel si acum stateam la coada pentru vize !