Financial Times: Romania a primit o noua amanare in chestiunea Schengen (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 08:30
3741 citiri
Financial Times: Romania a primit o noua amanare in chestiunea Schengen (Video)

Sperantele Romaniei de a se alatura zonei Schengen saptamana aceasta au fost zdrobite, dupa ce mai multe state membre au afirmat ca este prematura aderarea acestei tari est europene, a carei scena politica ramane zbuciumata.

O intalnire a ministrilor de Interne ai statelor membre UE, programata pentru miercuri, la Bruxelles, in timpul careia oficialii ar fi trebuit sa voteze pe tema aderarii Romaniei la zona Schengen, a fost amanata dupa ce Germania, Irlanda si Belgia au explicat clar ca nu sunt pregatite sa sustina intrarea Bucurestiului, scrie Financial Times.

Decizia de extindere a zonei Schengen, care necesita acceptul unanim al tuturor membrilor, poate fi amanata pana dupa alegerile parlamentare din Romania, sustin surse diplomatice.

Amanarea este cea mai grava lovitura suferita de Bucuresti de cand o lupta pentru putere intre premier si presedinte a provocat temeri pe plan international cu privire la stabilitatea democratica a unuia dintre cei mai noi membri ai Uniunii.

"Intalnirea a trebuit amanata pentru a evita ceea ce ar fi fost o situatie jenanta pentru toata lumea", a precizat un diplomat european.

"In martie, toate cele 27 de state membre au cazut de acord sa ia o decizie cu privire la aderarea Romaniei, insa a devenit limpede, urmarind situatia politica de la Bucuresti, ca este dificil pentru cateva tari sa-i sustina intrarea", a continuat acesta.

O acuta disputa politica, in care premierul de centru-stanga al Romaniei, Victor Ponta, a limitat independenta Curtii Constitutionale, in cadrul eforturilor de a-l inlatura pe presedintele Traian Basescu, le-a facut pe mai multe state membre UE sa-si reevalueze pozitia.

Germania nu s-a opus intrarii Romaniei in Schengen, continua sursa citata, pana cand neasteptata deteriorare a statului de drept a facut-o pe Angela Merkel, cancelarul tarii, sa spuna, anul acesta, ca este "inacceptabil cand principiile fundamentale ale statului de drept sunt incalcate intr-o tara a Uniunii Europene".

Un diplomat de la Bruxelles a precizat: "Berlinul a realizat ca, daca nu ii transmite Bucurestiului un semn clar, nu vor trata cu seriozitate problemele ridicate de UE".

Decizia de a amana votul cu privire la Romania a afectat si Bulgaria, care astepta un verdict miercuri. Ambele tari au aderat la UE in 2007, sperand intr-o intrare rapida in Schengen, care a abolit granitele interne in majoritatea tarilor din bloc in 1995.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Romania amanare Schengen, #Romania amanare aderare Schengen , #Schengen