Finlanda, "favorabila unei abordari in doua etape" a aderarii Romaniei la Schengen

Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 20:59
3174 citiri
Finlanda, "favorabila unei abordari in doua etape" a aderarii Romaniei la Schengen

Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Paivi Pohjanheimo, a precizat, referitor la informatiile privind opozitia acestei tari fata de introducerea pe agenda Consiliului JAI a aderarii Romaniei la Schengen, ca Guvernul finlandez este favorabil unei abordari in doua etape a aderarii la spatiul Schengen.

"Presupun ca Presedintia UE, cand a pregatit Consiliul JAI, a ajuns la concluzia ca sunt suficiente dovezi ca nu va fi unanimitate in consiliu in aceasta privinta. De aceea, presedintia ar fi retras aceasta chestiune de pe agenda. In ceea ce priveste Finlanda, pozitia finlandeza vine de la guvernul anterior. Potrivit acesteia, noi am fi favorabili unei abordari in doua etape a aderarii la Schengen", a declarat Paivi Pohjanheimo.

Potrivit unor surse oficiale, Franta, Germania, Olanda si Finlanda au fost statele care s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, francezii fiind cei mai vehementi, iar partea romana a fost in cele din urma de acord.

Conform surselor citate, Franta a fost cea mai vehementa voce impotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Aceleasi surse sustin ca partea romana nu a insistat pentru discutarea problemei si a fost de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare.

Aderarea la Schengen, amanata din nou, cu acordul Romaniei. Franta s-a opus vehement - surse

De asemenea, sursele citate sustin ca pozitia Romaniei a fost convenita in urma unor discutii intre presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta.

Ponta: In urmatoarea sedinta JAI se voteaza contra aderarii Romaniei la Schengen (Video)

O decizie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen urmeaza sa fie amanata din nou, deoarece subiectul nu va fi introdus pe agenda reuniunii ministrilor europeni de saptamana aceasta, potrivit unor surse la curent cu situatia, citate de postul bulgar national de radio (BNR).

Guvernul bulgar si-a exprimat in repetate randuri speranta ca o aderare partiala la Schengen sa fie supusa unui vot in cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) din perioada 8-9 octombrie.

Corlatean: Din moment ce aderarea la Schengen nu s-a introdus pe ordinea de zi a JAI, lucrurile erau clare

Insa pe agenda reuniunii se afla doar probleme referitoare la criza refugiatilor si controlul la frontiere. Extinderea zonei Schengen nu figureaza pe agenda reuniunii JAI, potrivit unor reprezentanti ai presedintiei luxemburgheze a UE, citati de BNR, potrivit site-ului Novinite.com.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...