Franta blocheaza oficial raportul Schengen pe Romania

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 17:00
12083 citiri
Franta blocheaza oficial raportul Schengen pe Romania

Franta a blocat vineri, la Bruxelles, adoptarea raportului tehnic privind aderarea Romaniei la Schengen, acesta urmand sa fie discutat din nou pe 28 ianuarie.

Raportul realizat de experti europeni si prezentat in cadrul unui grup de lucru de evaluare Schengen la Bruxelles arata ca Romania este pregatita sa se integreze in spatiul liberei circulatii, informeaza RFI.

Toate statele membre au acceptat raportul, cu exceptia Frantei, care a blocat practic procesul de adoptare formala a documentului, cerand reexaminarea implementarii sistemului informatic SIS/SIRENE in Romania, au explicat surse europene.

De asemenea, Franta, Germania si Finlanda au cerut reexaminarea raportului pe frontiera Bulgariei cu Turcia, unul din cele doua rapoarte ale Bulgariei.

Subiectul va fi probabil inscris pe agenda viitoarei reuniuni a grupului de evaluare Schengen, in 28 ianuarie.

MAE: Raportul este pozitiv, reprezentantul Frantei a cerut timp suplimentar sa studieze raportul

"Raportul este unul pozitiv, subliniaza faptul ca Romania corespunde in totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE si a fost acceptat de statele membre, nefiind formulate obiectiuni sau observatii.

A fost solicitat un timp suplimentar pentru studierea raportului de catre reprezentantul francez in cadrul Grupului SCH-EVAL.

Procedura de adoptare a raportului de evaluare Schengen a Romaniei in domeniul SIS/SIRENE va continua in perioada urmatoare", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Schengen, ziua deciziei: 10 iunie 2011

Seful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, a subliniat ca, in ceea ce priveste Romania, concluziile generale asupra raportului SIS/SIRENE sunt pozitive.

"Toate statele membre nu au avut obiectii, cu exceptia Frantei, care a solicitat un ragaz de timp pentru a studia mai aprofundat raportul expertilor", a comentat Marian Tutilescu pentru Newsin.

Informatii de background

MAE informeaza ca Romania a parcurs, pe parcursul anilor 2009-2010, sapte misiuni de evaluare in domeniile cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene si frontiere terestre.

Toate rapoartele de evaluare Schengen (cu exceptia celui in domeniul SIS/SIRENE), aferente misiunilor desfasurate pe parcursul anilor 2009-2010, au fost aprobate succesiv in cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen.

Principala concluzie a rapoartelor de evaluare Schengen adoptate pana in prezent este ca Romania a ajuns intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen si este pregatita sa adere la Spatiul Schengen.

Fiecare raport de evaluare contine recomandari, de ordin legislativ, procedural, de infrastructura, pe care Romania trebuie sa le implementeze pana la data aderarii la Spatiul Schengen. Din momentul aprobarii rapoartelor de evaluare, a fost monitorizata implementarea acestor recomandari, stadiul fiind apreciat in cadrul aceluiasi grup de lucru.

Grupul de lucru Evaluare Schengen (SCH-EVAL) este un grup tehnic la nivel de experti care gestioneaza toate aspectele care tin de procesul de evaluare Schengen atat al statelor candidate (Romania si Bulgaria), cat si de procesul de evaluare periodica al celorlalte state deja membre ale Spatiului Schengen (n.n.: toate statele deja membre ale Spatiului Schengen sunt evaluate din cinci in cinci ani pe toate domeniile, respectiv cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere externe si SIS/SIRENE).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#spatiu Schengen, #evaluare tehnica, #Schengen Romania , #Schengen