Franta nu este singura reticenta fata de intrarea Romaniei in Schengen - presa franceza

Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 10:54
2970 citiri
Franta nu este singura reticenta fata de intrarea Romaniei in Schengen - presa franceza
Foto: arq.ro

Presa franceza dedica ample comentarii controversei legate de intrarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen incepand cu data de 1 ianuarie 2014. Concluziile generale arata ca deocamdata este multa confuzie, generata de declaratiile politicienilor francezi conform carora conditiile nu sunt inca indeplinite.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, este cel care a reiterat recent acest lucru. Dar Franta nu este singura tara care se arata reticenta fata de intrarea Romaniei in Spatiul Schengen, Germania se opune de asemenea, iar Olanda se alatura acestor pozitii, relateaza france inter.

Schengen inseamna pur si simplu inlaturarea frontierelor interne, precum si delegarea supravegherii granitelor acestui spatiu tarilor situate la periferia lui.

Franta crede ca Bulgaria si Romania sunt incapabile sa vegheze asupra frontierelor, iar pentru eliminarea acestui blocaj, in 2011, Franta si Germania au propus o adeziune in doi timpi: in prima etapa cu frontierele aeriene, iar in cea de a doua cu cele terestre si maritime.

Dar acest compromis nu a fost adoptat. Olanda s-a opus atunci, iar acum intrarea acestor doua tari in Spatiul Schengen s-a indepartat tot mai mult. La sfarsitul acestui an ministrii de Interne vor aborda subiectul la Consiliul JAI, dar este cert ca nici de data aceasta nu va fi unanimitate pe subiect, asa ca nu se va adopta nicio decizie, informeaza sursa citata.

Marea schimbare pentru cetatenii romani si bulgari este ca, incepand de la 1 ianuarie 2014, vor putea munci pe teritoriul Frantei si al celorlalte tari UE.

Inca din 2007, de la intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana, o serie de state printre care si Franta, au cerut o perioada de tranzitie pentru ca aceste doua tari sa se poata integra pe piata europeana a muncii. Doar 291 de meserii le-au fost accesibile. Ultimele bariere vor cadea la 1 ianuarie.

De fapt, ceea ce genereaza temeri in Franta este libera circulatie a rromilor in Europa. Or, aceasta este deja permisa, inca din 2007. Rromii vin in marea lor majoritate din Romania si Bulgaria, dar sunt cetateni europeni si au toate drepturile de a se instala unde doresc, cu conditia sa prezinte dovezi ca se pot intretine timp de 3 luni sau ca au de lucru, conditii impuse tuturor. Prin urmare, din acest punct de vedere intrarea sau mentinerea Romaniei si Bulgariei in afara Spatiului Schengen nu schimba nimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Franta Schengen, #Germania Schengen, #Romania intrare Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza Vito.Corleone
Vito.Corleone
rank 2
Alianta euroasiatica a lui Putin se potriveste Romaniei corupte
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3