Frattini: Romania si Bulgaria platesc cu aderarea la Schengen oboseala politica

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 16:24
2522 citiri
Frattini: Romania si Bulgaria platesc cu aderarea la Schengen oboseala politica

Romania si Bulgaria platesc pretul unei "oboseli politice", care nu are nimic de-a face cu cerintele aderarii la Spatiul Schengen, crede fostul ministru de Externe al Italiei, Franco Frattini.

Oboseala politica, de care aminteste fostul diplomat italian, "are mult de-a face cu ideea ca, in fond, spatiul liberei circulatii din cadrul Uniunii Europene ar trebui revizuit", a declarat Franco Frattini, in cadrul unui interviu telefonic pentru Agenzia Nova, postat pe blogul sau.

"Am fost responsabil european al extinderii Spatiului Schengen catre noile state membre, iar regulile pe care le-am stabilit in 2007 erau foarte precise si foarte transparene", a spus Frattini. El a amintit ca Romania si Bulgaria "au dus la indeplinire caracteristicile tehnice necesare pentru intrarea in Schengen".

Fostul sef al diplomatiei italiene a mai spus ca cel care este pus la indoiala, in realitate, este chiar conceptul de libera circulatie a cetatenilor.

"Acest lucru ar fi o eroare foarte mare. Restrictionarea marii libertatii, care este libera circulatie in spatiul european, ar fi un pas inapoi, caruia Italia ar trebui sa i se opuna cu toate puterile", a mai afirmat fostul ministru de Externe italian.

Este absurd ca Romania si Bulgaria nu se pot bucura de libera circulatie

Frattini a adaugat ca "fluxurile de muncitori ilegali si de rromi care comit infractiuni uneori" sunt minime proportional "in comparatie cu masa foarte mare a populatiei romane si buglare, care cu siguranta este formata din persoane care se simt si sunt cetateni europeni".

Franco Frattini a mai spus ca este "absurd" ca romanii si bulgarii nu se pot bucura de libertatea de circulatie, "in special dupa ce au fost indeplinite cererile tehnice".

Fostul ministru de Externe s-a mai pronuntat, in cadrul interviului, si asupra altor probleme din Europa si din Uniunea Europeana. El a spus ca Balcanii sunt o regiune "absolut strategica a Europei", iar o opunere a extinderii Uniunii catre tarile din regiune ar fi "periculoasa".

Referitor la aderarea Serbiei, Frattini a declarat ca trebuie avut in vedere ca un scenariu pesimist privitor la amanarea candidaturii Belgradului ar putea fi urmat de actiuni ale extremistilor anti-UE. El crede ca "Europa reprezinta unicul mod de a suprima tensiunile interetnice comunitare din Balcani".

Fostul ministru de Externe italian a mai afrimat ca, in Bosnia, "oboseala anumitor tari europene creeaza mari probleme", in timp ce Albania este tara din Balcani care dovedeste progrese, in ultima perioada.

Citeste si:
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină la Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină la Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 27 ianuarie, că scutul de la Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia, lucru de care se pot convinge oficialii de la Moscova făcând o...