Guvernul Romaniei insista ca subiectul aderarii la Spatiul Schengen sa fie inclus pe agenda dezbaterilor de la Consiliul JAI din 7-8 martie, in ciuda faptului ca Germania a anuntat deja ca, daca se va ajunge la vot, va face uz de dreptul sau de veto.
Pana la ora difuzarii acestei stiri este singura reactie oficiala a guvernului dupa ce ministrul german de Interne a declarat duminica, intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel, nu doar ca tara sa va uza de dreptul de veto, ci mai mult, ca posibilitatea aderarii in trepte "nu mai este de actualitate".
Germania: Veto pentru Romania in Schengen. Vezi reactia MAE si MAI
Conform procedurilor, subiectul intrarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen figureaza pe agenda Consiliului inca de anul trecut, dar el poate fi scos de presedintia irlandeza in cazul in care exista informatii ca nu se va ajunge la un consens. De asemenea, subiectul poate fi dezbatut, dar nu si supus la vot.
Ramane de vazut ce decizie se va lua in cadrul CAGRE, in urmatoarele zile, premergatoare Consiliului JAI.
"Romania a indeplinit toate criteriile de aderare la spatiul Schengen, conform acquis-ului in domeniu. Acest fapt a fost recunoscut de catre toate statele membre si stipulat in Concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011. Romania reafirma pozitia sa de principiu ca procesul de aderare la spatiul Schengen nu depinde de alte criterii decat cele stipulate cu claritate in acquis", se arata intr-un comunicat comun, expediat de la la birourile de presa ale Ministerului de Externe si Ministerului de Interne.
Totodata, se reaminteste ca la Consiliul European din 1-2 martie 2012, Romania a acceptat indeplinirea unor masuri suplimentare in domeniu, menite sa consolideze increderea partenerilor europeni in capacitatea sa de a-si asuma statutul de membru Schengen si sa faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului si adoptarea unei decizii pozitive.
"Aceste masuri au fost implementate de Romania in totalitate, in termenii agreati, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012", se mai arata in comunicatul citat.
De asemenea, guvernul roman cere Germaniei si celorlalte state care inca se opun intrarii Romaniei in Schengen sa isi motiveze si sa isi argumenteze pozitia.
"In aceste conditii, apreciem esential ca subiectul privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa se regaseasca pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie 2013. Consideram oportuna, cu acest prilej, o discutie in care sa invitam statele membre care continua sa aiba rezerve legate de adoptarea unei decizii pozitive sa-si motiveze pozitia prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE si acquis-ul Schengen.
Romania asteapta din partea partenerilor europeni adoptarea unei abordari corecte si constructive, care trebuie sa fie in linie cu modul in care s-a realizat procesul de extindere a spatiului Schengen, din decembrie 2007, cu cele 9 state membre UE, in baza Tratatelor UE si acquis-ului Schengen", se arata in incheierea comunicatului comun remis de MAE si MAI presei.
Premierul Victor Ponta declara vineri seara ca sunt mai multe state care inca au retineri in ceea ce priveste intrarea Romaniei in Schengen si ca "exista o mare probabilitate" ca decizia sa se amane inca o data.
Ponta stie ca Romania nu va intra in Schengen saptamana viitoare din cauza MCV
Dupa ce ministrul de Externe roman, Titus Corlatean, a anuntat ca daca suntem din nou amanati, nu ne mai intereseaza intrarea in Schengen, iar premierul Victor Ponta si presedintele Senatului Crin Antonescu au confirmat ca aceasta este pozitia guvernantilor romani, replica Germaniei nu a intarziat sa apara, fiind una foarte dura si ferma.