Intrarea Romaniei in Schengen, rezultatul oboselii cauzate de dispute - The Economist

Joi, 15 Martie 2012, ora 23:11
5139 citiri
Intrarea Romaniei in Schengen, rezultatul oboselii cauzate de dispute - The Economist
Foto: AFP

Daca Romania va intra in zona Schengen in acest an, cel mai probabil in septembrie, va fi mai degraba o victorie a oboselii statelor membre UE, decat o dovada a puterii de transformare a uniunii, sunt de parere analistii de la The Economist.

Desi atat olandezii, cat si ceilalti membri ai Uniunii Europene, sunt de acord ca Romania si Bulgaria au indeplinit conditiile tehnice pentru intrarea in spatiul Schengen, nu inseamna nimic daca persoanele care ar trebui sa opereze masinariile sofisticate de la granite sunt corupte, se arata in The Economist.

Astfel, oficialii olandezi insista ca o sa-si foloseasca dreptul de veto impotriva celor doua state, pana acestea vor face eforturi mai mari pentru a rezolva aceasta problema. La randul lor, frustrati, romanii si bulgari dau vina pe guvernul olandez, care se lasa influentat de xenofobi. Astfel, meciul devine obositor pentru ambele parti.

Dupa cinci ani de la intrarea in UE a celor doua state (prea devreme dupa parerea multora din Bruxelles), Romania si Bulgaria raman cele mai sarace membre, la distanta mare de restul. Progresul in reforma judiciara si lupta anti-coruptie a fost lent, scrie The Economist.

Institutiile europene beneficiaza de incredere neobisnuit de multa in ambele state, iar UE continua sa aiba importanta in Bulgaria si Romania pentru ca ambele se simt foarte departe de criza din zona euro. Dupa ce au avut propriile situatii de urgenta, nici una din tari nu are prea multa intelegere pentru "pacatosi" fiscali precum Grecia, unde cetatenii sunt de aproximativ trei ori mai bogati.

Totusi, nici una nu este un model de stabilitate si guvernanta economica. Masurile de austeritate au condus la proteste, care au dus la schimbarea guvernului din Romania, in timp ce investitorii straini nu mai vin in Bulgaria.

Cu toate acestea, cifrele fiscale sunt bune si ambele tari au semnat pactul fiscal initiat de Germania, care impune limite legale pentru deficit si datorii.

In trecut, cele doua tari ar fi intrat fara probleme in zona Schengen. Insa, acum, in interiorul zonei euro, exista un sentiment de neincredere, in mare parte din cauza crizei din zona euro. Olanda si Finlanda au fost foarte sceptice fata de pachetele de sprijin financiar si sunt cele mai dure fata de Schengen.

In multe cazuri, partide populiste au aparut pentru a exploata axietatea fata de aceste lucruri. O alta temere este ca, daca intra in spatiul Schengen, Romania si Bulgaria vor fi o sursa de imigranti ilegali, mai ales ca multi greci deja pleaca in alte state.

Situatia reflecta si nefericirea in crestere fata de diversitatea culturilor politice din UE. Bruxelles-ul a criticat Bulgaria pentru eroziunea libertatii presei. Pe de alta parte, altii nu cred ca este corecta atitudinea, deoarece problemele celor doua tari erau cunoscute cand au aplicat pentru intrarea in UE.

Romania si Bulgaria se uita la Republica Moldova, extrem de saraca, si isi aduc aminte cum poate fi viata in afara Uniunii Europene. Insa, dupa cum arata disputele pentru spatiul Schengen, jumatatea bogata a Europei vede lucrurile din ce in ce mai diferit.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#aderare spatiu Schengen Romania, #spatiu Schengen disputa , #Schengen