Le Monde: Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, amanata pana in toamna lui 2011

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 22:53
3940 citiri
Le Monde: Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, amanata pana in toamna lui 2011
Foto: 9am.ro

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar putea fi amanata pana in vara sau chiar toamna lui 2011.

"Cum sa le spui nu, fara sa-i ranesti, fara sa-i descurajezi, mai ales cand stii ca au facut o fixatie pe acest subiect?" se intreaba jurnalistul bulgar, Alexandre Levy pe blogul publicatiei Le Monde. Acesta incearca sa dea si o explicatie temerilor statelor Uniunii Europene in privinta unei noi aderari.

"Diplomatii in post la Sofia si Bucuresti au probleme de cand Nicolas Sarkozy a diminuat sperantele bulgarilor si a romanilor de a adera la Schengen in primavara lui 2011, asa cum era prevazut in calendar. In cancelariile europene se lasa de inteles ca aceasta aderare ar putea fi amanata, pentru la vara sau chiar toamna anului viitor, dupa ce Bruxelles-ul a publicat raportul de evaluarea a progreselor in lupta impotriva coruptiei si reforma sistemului judiciar din aceste tari", scrie jurnalistul bulgar.

Potrivit acestuia la Lisabona, liderul francez a fost mult mai vag: "Asteptam ca procesul de monitorizare sa se termine penru a stabili data la care Romania si Bulgaria vor adera la Spatiul Schengen... Vrem sa intrati in Schengen, dar nu imediat".

De partea Frantei sunt Olanda, Germania, Danemarca si Finlanda. In aceasta lumina multi au descris misteriosul schimb de replici si gesturi dintre sefii de stat din Franta si Romania, in cadrul summitului NATO, de saptamana trecuta.

Alexandre Levy scrie ca in prezent, nici romanii si nici bulgarii nu stiu daca au fost penalizati din cauza problemei rromilor, a coruptiei, infractionalitatii sau din cauza "incapacitatii" acestora de a asigura supravegherea viitoarelor frontiere ale Uniunii Europene.

"Rromii au declansat aceasta neincredere fata de cele doua tari. Marile state nu vor insa sa repete experieta unei aderari precoce, cu consecinte majore, imigratia ilegala, trafic de droguri, crima organizata sau spalare de bani", noteaza jurnalistul.

Acesta considera ca in cazul in care Bulgaria si Romania intra acum in Spatiul Schengen, cele doua tari trebuie sa aiba in vedere si cele doua frontiere problematice: pe de o parte Republica Moldova si pe de alta Turcia, fara a fi mentionate partea maritima, Marea Neagra si Delta Dunarii, porti de intrare pentru imigrantii ilegali, dar si pentru trafic de driguri, arme, arme nucleare.

Daca autoritatile de la Bucuresti au o abordare mai filosofica, bulgarii au o problema mai noteaza autorul acestui articol, care spune ca de la sosirea la putere a premierului Boiko Borisov, in Bulgaria operatiunile politiei s-au dovedit a fi mai putin eficiente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#articol Le Monde, #aderare Schengen Romania Bulgaria , #Schengen
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Santem corigenti pana la toamna pentru ca Ponta ne-a parat la socialistii europeni ?
Poza bum
bum
rank 5
asteptam din 1946 sa intram ; acum intram in vara sau toamna lui 2011 cu 460 de euro datorie pe secunda ; nu mai angajeaza Bruxelul si Moscova aplaudaci ?