Le Monde: Politicienii francezi, uniti impotriva aderarii Romaniei la Schengen

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 16:24
2853 citiri
Le Monde: Politicienii francezi, uniti impotriva aderarii Romaniei la Schengen

Intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen va provoca un val de refugiati in Franta? Mesajul alarmant transmis de mai multi lideri politici este ca... da.

Jean-Francois Cope, primarul din Meaux, i-a cerut presedintelui Francois Hollande sa ia pozitie ferma impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, scrie Le Monde. Marine Le Pen a declarat ca "fara sa fie inca in Schengen, circulatia romanilor si bulgarilor in statele Uniunii Europene este prea facila. Dupa 2014, va fi si mai si".

Ponta: Finlandezii nu se opun aderarii Romaniei la Schengen, ei stiau doar ca avem rromi la Helsinki

Libera circulatie a romanilor si bulgarilor a intrat in vigoare de la intrarea celor doua state in Uniunea Europeana, in 2007. Pentru cetatenii romani si bulgari, intrarea in Schengen va insemna ca nu va mai exista un control la granite. "Avem reglementari europene asupra liberei circulatii a cetatenilor", reaminteste Viviane Redding, comisarul european pentru Justitie, intr-un fel de incercare de a calma spiritele.

Restrictiile impuse romanilor si bulgarilor vor fi ridicate, la 31 decembrie 2013, odata cu sfarsitul perioadei de tranzitie dupa aderarea la Uniunea Europeana. In octombrie 2012, Franta a legiferat marirea numarului de meserii accesibile romanilor si bulgarilor de la 150 la 291.

Pentru anumite state europene, aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ridica probleme suplimentare. Deschizand frontierele, UE va deveni vulnerabila la granitele cu Turcia si Ucraina si la Marea Neagra. Asa cum au sustinut autoritatile din Germania si Olanda, in 2013, Bulgaria si Romania nu ofera suficiente garantii din cauza coruptiei personalului de la frontiera.

Cruciada ministrului Manuel Valls impotriva rromilor continua: Nu retrag nimic!

Din ianuarie 2008, de cand cele doua state si-au exprimat oficial dorinta de a adera la spatiul Schengen, au fost refuzate, in fiecare an. In 2010, Nicolas Sarkozy s-a alaturat liderilor europeni care nu au fost de acord cu aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

In 2013, Franta este favorabila acestei aderari, cu conditia ca procesul sa fie facut in doua etape: intai deschiderea frontierelor aeriene, apoi cele maritime si terestre.

La 24 septembrie, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, s-a declarat si el rezervat in fata perspectivei aderarii celor doua state la Schengen. Discutia va fi reluata pana la sfarsitul anului, sub conducerea presedintiei lituaniene a UE.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...