Leonard Orban: Aderarea la Schengen este un proces tehnic, dar decizia e politica

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 11:30
1116 citiri
Leonard Orban: Aderarea la Schengen este un proces tehnic, dar decizia e politica

Aderarea la spatiul Schengen este un proces tehnic dar, din pacate, decizia e politica, iar scandalul din politie ar putea influenta acest lucru, sustine fostul comisar european Leonard Orban, in prezent consilier prezidential.

Mai mult, potrivit acestuia, daca Romania nu va fi primita in spatiul Schengen in martie 2011, risca sa fie amanata mai multi ani.

"Este foarte greu in momentul de fata sa spunem cat va conta scandalul din politie in procesul aderararii la spatiul Schengen. Va fi o evaluare generala asupra progreselor pe care le face Romania din punct de vedere tehnic dar unele state membre se vor uita si la lupta impotriva coruptiei si la reforma sistemului judiciar. Global nu cred ca va avea o influenta foarte mare dar va da argumente unora care sunt mai reticenti in privinta acestui demers.

Evaluarea tine cont de foarte multe elemente. Din punct de vedere al tratatelor UE, aderarea la Schengen este un proces tehnic si formal nu trebuie sa fie legat de alte procese cum ar fi Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) asupra progreselor in lupta impotriva coruptiei si in reforma sistemului judiciar. Dar din pacate decizia este politica si unele state vor tine cont si de alte aspecte", a precizat Orban pentru Evenimentul Zilei.

Conform acestuia, decizia de aderare a Romaniei la spatiul Schengen se va lua la nivelul ministrilor de Interne din statele membre Schengen, ceea ce presupune ca atitudinea si deciziile pe care le iau liderii europeni vor conta mult in pozitia statelor respective.

"Ultima declaratie a presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, in care spune ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen sa se faca dupa incheierea MCV. Este foarte probabil ca MCV nu va putea fi finalizat mai devreme de vara anului 2012. De aceea spun, daca nu intram in spatiul Schengen in martie 2011, riscam sa fim amanati cu cativa ani. Sunt rezerve fata de aderarea Romaniei la Schengen si in Finlanda, in afara de Franta si Olanda.

Ramane de vazut daca Franta va accepta sa-si singularizeze pozitia asa cum a facut Germania atunci cand s-a opus intrarii Greciei in spatiul Schengen, chestiune care a avut multe repercursiuni in anii care au urmat", a continuat el.

Orban a explicat si cum drepturile Romaniei ca stat UE sunt afectate atunci cand aderarea la Schengen este pusa in legatura cu MCV si cum situatiile dosarelor de coruptie ale parlamentarilor blocate in Parlament sunt vazute foarte prost la Bruxelles si se vede din toate rapoartele Comisiei Europene pana in prezent.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Leonard Orban, #spatiu Schengen, #aderare spatiu Schengen , #Schengen