Leonard Orban: O separare a Romaniei de Bulgaria in dosarul Schengen ar fi imposibila

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 11:58
1758 citiri
Leonard Orban: O separare a Romaniei de Bulgaria in dosarul Schengen ar fi imposibila

O eventuala separare a intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen ar presupune reevaluari tehnice si alte analize ce ar dura un an de zile. Estimarea este facuta de catre fostul ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban.

Leonard Orban spune ca e greu de estimat cand va adera Romania la Spatiul Schengen: "In momentul de fata nu pot sa va dau nici un fel de orizont in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen".

"Sigur, speranta e ca lucrurile vor fi favorabile si ca raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare de la sfarsitul acestui an va fi pozitiv, ceea ce ar putea permite o aderare la Schengen in prima treapta in martie 2014, dar sunt foarte multe necunoscute. Pot interveni probleme la noi, dar pot interveni probleme in Bulgaria", a spus Orban, la RFI Romania.

Fostul ministru al Afacerilor Europene precizeaza ca Romania si Bulgaria nu pot fi separate in drumul spre Schengen: "Trebuie sa recunoastem foarte clar: separarea celor doua state nu prea e posibila, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic".

"Sunt o serie intreaga de argumente care cantaresc, inclusiv evaluarea tehnica s-a facut cu cele doua tari, ca si cum ar intra impreuna si nu separat. O separare a intrarii celor doua tari ar insemna o reevaluare tehnica pe fiecare din aceste doua tari, iar acea evaluare tehnica ar dura cam minim sase luni de zile.

Si dupa aceea ar insemna iar rezolutii ale Parlamentului European, fel de fel de analize facute la nivelul Consiliului, deci numai procesul asta de separare din punct de vedere tehnic ar dura un an de zile, probabil.

Dupa aceea, sigur, sunt niste sume implicate suplimentare, nu sunt foarte mari, pentru a securiza granita romano-bulgara. Din punct de vedere politic, e foarte putin acceptabil si majoritatea statelor membre nu ar accepta aceasta separare a Romaniei si Bulgariei", a explicat fostul ministru.

Leonard Orban spune ca statele care se opun aderarii Romaniei la Schengen trebuie sa spuna clar ce teme mai are de facut Bucurestiul: "In momentul in care ai indeplinit criteriile si nu e vorba de criterii tehnice sau politice, pentru ca exista doar niste criterii, care sunt inscrise in legislatia comunitara, normal ca stai si te intrebi: ce mai vreti de la noi?".

Orban apreciaza ca "singurul lucru favorabil care s-ar putea intampla ar fi sa se imbunatateasca semnificativ situatia in domeniul judiciar, in domeniul luptei impotriva coruptiei, atat in Romania, cat si in Bulgaria. Daca nu se va intampla acest lucru, eu va spun foarte clar ca vor ramane anumite state membre, care vor insista si se vor opune aderarii noastre la Spatiul Schengen".

Citeste mai multe despre Orban: O separare a Romaniei de Bulgaria in dosarul Schengen ar fi imposibila, pe RFI Romania.

Citeste si:
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la şedinţa de luni, 6 decembrie, a coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre pensiile speciale de care aleşii locali ar urma să beneficieze....
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre politicienii care l-au sfătuit pe Florin Cîțu să facă un pas în spate, în negocierile cu cei de la PSD, spunând că, dacă ar fi insistat să rămână premier, ar fi fost...