Ziare.com

Leonard Orban: O separare a Romaniei de Bulgaria in dosarul Schengen ar fi imposibila

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 11:58

   

Leonard Orban: O separare a Romaniei de Bulgaria in dosarul Schengen ar fi imposibila
O eventuala separare a intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen ar presupune reevaluari tehnice si alte analize ce ar dura un an de zile. Estimarea este facuta de catre fostul ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban.

Leonard Orban spune ca e greu de estimat cand va adera Romania la Spatiul Schengen: "In momentul de fata nu pot sa va dau nici un fel de orizont in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen".

"Sigur, speranta e ca lucrurile vor fi favorabile si ca raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare de la sfarsitul acestui an va fi pozitiv, ceea ce ar putea permite o aderare la Schengen in prima treapta in martie 2014, dar sunt foarte multe necunoscute. Pot interveni probleme la noi, dar pot interveni probleme in Bulgaria", a spus Orban, la RFI Romania.

Fostul ministru al Afacerilor Europene precizeaza ca Romania si Bulgaria nu pot fi separate in drumul spre Schengen: "Trebuie sa recunoastem foarte clar: separarea celor doua state nu prea e posibila, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic".

"Sunt o serie intreaga de argumente care cantaresc, inclusiv evaluarea tehnica s-a facut cu cele doua tari, ca si cum ar intra impreuna si nu separat. O separare a intrarii celor doua tari ar insemna o reevaluare tehnica pe fiecare din aceste doua tari, iar acea evaluare tehnica ar dura cam minim sase luni de zile.

Si dupa aceea ar insemna iar rezolutii ale Parlamentului European, fel de fel de analize facute la nivelul Consiliului, deci numai procesul asta de separare din punct de vedere tehnic ar dura un an de zile, probabil.

Dupa aceea, sigur, sunt niste sume implicate suplimentare, nu sunt foarte mari, pentru a securiza granita romano-bulgara. Din punct de vedere politic, e foarte putin acceptabil si majoritatea statelor membre nu ar accepta aceasta separare a Romaniei si Bulgariei", a explicat fostul ministru.

Leonard Orban spune ca statele care se opun aderarii Romaniei la Schengen trebuie sa spuna clar ce teme mai are de facut Bucurestiul: "In momentul in care ai indeplinit criteriile si nu e vorba de criterii tehnice sau politice, pentru ca exista doar niste criterii, care sunt inscrise in legislatia comunitara, normal ca stai si te intrebi: ce mai vreti de la noi?".

Orban apreciaza ca "singurul lucru favorabil care s-ar putea intampla ar fi sa se imbunatateasca semnificativ situatia in domeniul judiciar, in domeniul luptei impotriva coruptiei, atat in Romania, cat si in Bulgaria. Daca nu se va intampla acest lucru, eu va spun foarte clar ca vor ramane anumite state membre, care vor insista si se vor opune aderarii noastre la Spatiul Schengen".

Citeste mai multe despre Orban: O separare a Romaniei de Bulgaria in dosarul Schengen ar fi imposibila, pe RFI Romania.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1707 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sunt de acord cu Dl. Orban,

Daca Rumanii si Bulgarii ar fi inteligenti,vazand situatia de fapt ar trebui sa se uneasca intr-un singur Stat,deoarece au aceleasi probleme de rezolvat.Ar putea face un Stat cu o capitala comuna,cu un parlament comun in care se pot dezbate problemele comune in care s-ar gasi solutii comune.
Limba nu este o problema,deoarece avem resursele tehnologice care ne pot ajuta.Astfel Rumania v-a deveni mai mare exact asa cum si Bulgaria v-a deveni si mai mare...Nu de alta dar realitatile actuale ca dealtfel si cele istorice demonstreaza ca suntem deja un singur STAT:Traco-Dacia.

 

Aceasta separare este inimaginabila din punct de vedere diplomatic

sau de simpla buna vecinatate cu fratii nostrii bulgari. Ar fi resimtita ca o tradare. In plus nu vom avea nici un avantaj din asemenea actiune. sintem refuzati din juste motive perfect dimbovitzene! Sa nu mai dam vina pe altii, cum face usl-ul cu dl. Basescu! Sa ne asuman problemele si sa le reglam inteligent. Nu exista alta cale.
Nu uitati, pina si Clinton si-a cerut scuze public cind a gresit... un mic exemplu... nu vad de ce noi avem motul mai sus!

 

Suntem maturi

Si e clar ca e posibil o separare,,,
Dar cine vrea lucrul acesta??
La ce ar ajuta Romänia???
Noi nu inträ cä nu ne facem temele (intentionat)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor