Leonard Orban: Romania si Bulgaria sunt vazute ca membre UE de rang inferior

Marti, 14 Iunie 2011, ora 17:22
2016 citiri
Leonard Orban: Romania si Bulgaria sunt vazute ca membre UE de rang inferior

Consilierul prezidential pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, spune ca nu exclude aderarea Romaniei la Spatiul Schengen in trepte, avand in vedere ca atat tara noastra, cat si vecina Bulgaria sunt vazute ca tari membre ale Uniunii Europene de rang inferior.

Intrebat intr-un interviu RFI daca Romania si Bulgaria sunt tratate in momentul de fata ca tari de mana a doua, Orban a raspuns afirmativ.

"Dupa parerea mea, da. Sigur, exista anumite explicatii, in primul rand existenta acelui Mecanism de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si combaterii coruptiei. Nu mai exista alte state membre care sa aiba un asemenea mecanism. Pot sa va spun foarte clar ca in decizia care va fi luata in septembrie, un numar restrans de state membre vor tine cont de ceea ce va scrie in acel raport.

Daca va fi un raport pozitiv sau foarte pozitiv, atunci si decizia va fi mai buna. Din punctul asta de vedere, putem spune ca Romania si Bulgaria au un tratament diferit fata de restul statelor membre. Nu stiu daca se numeste stat membru de mana a doua sau altfel, dar e un tratament diferit", a spus Orban.

El nu exclude ca Romania sa adere la Schengen in etape. Asta ar insemna intrarea in zona de libera circulatie mai intai cu frontierele aeriene in acest an, dupa care cu restul in 2012.

"Ce pot sa va spun e ca obiectivul e mentinut de catre autoritatile romane, ca aderarea sa se produca in cursul acestui an. Nu va fi deloc simplu, situatia este foarte dificila, contextul este chiar mai dificil decat ne-am fi asteptat, dar obiectivul e mentinut.

Stiti foarte bine ca vorbim de unanimitatea statelor membre Schengen si atunci chestiunea nu se pune daca acceptam sau nu, ci chestiunea se pune in termeni cum vor dori statele membre. Nu exclud in momentul de fata o aderare in trepte, dar sunt foarte multe necunoscute. Trebuie sa continuam sa facem eforturi pentru atingerea obiectivului", a mai spus Orban.

Citeste mai mult despre Leonard Orban: Romania si Bulgaria sunt vazute ca membre UE de rang inferior pe RFI.ro

Citește și:
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi, 9 februarie, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat hotărârea privind sprijinirea Republicii Arabe Siriene,...
Klaus Iohannis apără alianța PNL-PSD: „Nu cred că uită cineva că această coaliție a apărut dintr-o nevoie”
Klaus Iohannis apără alianța PNL-PSD: „Nu cred că uită cineva că această coaliție a apărut dintr-o nevoie”
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 9 februarie, la Bruxelles, că va lua „cea mai bună decizie pentru România” în momentul rotativei premierului. Totodată, acesta a spus despre...