Leonard Orban sugereaza ca exista o legatura intre aderarea Romaniei si reformarea Schengen

Vineri, 20 Mai 2011, ora 21:36
1594 citiri
Leonard Orban sugereaza ca exista o legatura intre aderarea Romaniei si reformarea Schengen

Discutiile privind reformarea spatiului Schengen nu sunt separate de procesul de aderare la zona de libera circulatie, a apreciat, vineri, consilierul prezidential pe probleme europene Leonard Orban, care a atras atentia ca un principiu fudamental al UE este pus in pericol in momentul de fata.

Bucurestiul este determinat sa continue eforturile atat tehnice, cit si politice, astfel incat sa se identifice o solutie care sa permita aderarea cat mai rapida la Schengen, a asigurat Leonard Orban intr-o dezbatere organizata de MAE, subliniind ca Romania isi pastreaza obiectivul de aderare la Schengen in 2011.

Fostul comisar european a apreciat insa ca aderarea Romaniei la Schengen trebuie privita intr-un context mult mai larg in care trebuie sa fie asociate evolutiile recente atat la nivelul spatiului Schengen, cat si la nivelul UE.

"Trebuie sa spunem foarte clar: discutiile privind reformarea spatiului Schengen nu sunt deloc separate de procesul de aderare la acest spatiu. Trebuie sa constatam ca un principiu fundamental, cel al liberei circulatii a persoanelor, este pus in momentul de fata in pericol. Este pus prin exercitarea unor presiuni foarte mari asupra Comisiei Europene de a lua unele decizii si de a veni cu modificari ale spatiului Schengen, in special in ceea ce priveste instituirea pe baze mai putin stricte decat pana in prezent a controalelor la frontierele interne", a declarat Leonard Orban.

El a apreciat ca, din cauza presiunii populiste din anumite state membre, se incearca luarea unor decizii care pun sub semnul intrebarii tot cea ce s-a realizat pana in momentul de fata, nu numai in ceea ce priveste spatiul Schengen, dar si in ceea ce priveste UE.

"Sa ne uitam la ce s-a intamplat in Danemarca si la presiunea exercitata pentru a reinstitui controalele la frontiere si, chiar daca lucrul a fost partial negat, chestiunea a fost extrem serioasa si adoptarea unor programe de guvernare a fost conditionata de o pozitie mai dura pe aceasta tema", a explicat consilierul prezidential pe probleme europene.

Leonard Orban a apreciat ca pozitia Danemarcei reprezinta un exemplu foarte clar in ceea ce priveste vulnerabilitatea guvernantei spatiului Schengen. "Avem foarte clar un exemplu ca ceea ce s-a construit pana in momentul de fata, nu numai legat de spatiul Schengen, ci legat de UE in totalitate, poate fi pus foarte serios sub semnul intrebarii", a afirmat consilierul prezidential pe probleme europene.

El a mai spus ca atat cazul Danemarcei, cat si dezbaterile legate de afluxul masiv de imigranti dinspre nordul Africii, alaturi discutiile privind vulnerabiltatea frontierei greco-turce, arata foarte clar ca sunt probleme care trebuie sa fie solutionate.

"Numai ca, in opinia noastra, aceasta reforma a guvernantei spatiului Schengen trebuie sa se faca nu prin reinstituirea controalelor la frontiera, nu prin flexibilizarea acestor reguli privind instituirea controalelor, ci prin imbunatatirea guvernantei, prin consolidarea frontierei externe a UE si, de ce nu, prin identificarea unor mecanisme mai dure pentru a convinge sau a determina statele membre ale spatiului Schengen care nu isi indeplinesc conditionalitatile si obligatiile pe care le au in gestionarea frontierelor externe ale UE", a subliniat Leonard Orban.

In opinia consilierului prezidential pe probleme europene, in momentul de fata s-a ajuns la o "situatie paradoxala", iar Romania si Bulgaria sunt mult mai bine pregatite din punct de vedere tehnic decat unele state care fac deja parte din Schengen.

Leonard Orban a comparat, de asemenea, recentele evolutii din spatiul Schengen cu discutiile divergente care au loc in zona euro.

"Uitati-va cat de fragila se arata aceasta zona in conditiile existentei unor crize importante si in conditiile in care este din ce in ce mai evident ca solutiile in cazul Greciei nu au fost suficiente", a explicat consilierul prezidential Leonard Orban.

El a adaugat discutiile privind spatiul Schengen se aseamana cu dezbaterile in legatura cu posibilitatea ca anumite anumite state sa paraseasca zona euro, ipoteza care a fost respinsa ulterior, avand in vedere interconectarile profunde care exista intre tarile din aceasta zona.

"Este nevoie permanent de vointa politica ca aceasta constructie admirabila, dar cu probleme cu vulnerabilitati care este UE sa mearga inainte, nimic nu exclude mersul inapoi si inclusiv la ce a fost inainte de crearea UE, nimic nu exclude asa ceva in afara vointei politice", a subliniat Leonard Orban.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, consilierul prezidential pe probleme europene a declarat ca f acilitatea liberei circulatii si eliminarea controalelor la frontiera presupune un proces de stabilire a unui climat de incredere intre statele membre Schengen, iar acesta mai trebuie "construit" in momentul de fata.

Leonard Orban a reamintit, de asemenea, ca Romania mai are de trecut cateva etape importante in procesul de aderare la Schengen. El a mentionat votul consultativ al Parlamentului European, asteptat la la inceputul lunii viitoare, si a aratat ca se preconizeaza o majoritate substantiala la nivelul plenului PE in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Consilierul prezidential pe probleme europene a adaugat ca dupa reuniunea PE din 8 iunie va avea loc Consiliul JAI de la care Romania asteapta pasi suplimentari.

"Ne asteptam in primul rand la o recunoastere politica a faptului ca, din punct de vedere tehnic, cele doua state membre UE indeplinesc cerintele prevazute in legislatia comunitara. Acesta este un lucru extrem de important si, poate - negocierile sunt in plina desfasurare - poate un semnal cu privire la ce se va intampla in semestrul doi si poate un termen pana la care sa se ia o decizie legata de aderarea Romaniei si Bulgariei", a spus Leonard Orban.

El a evitat insa se pronunte in legatura cu concluziile Consiliului JAI. "Negocierile sunt plina desfasurare si in momentul de fata nu putem spune modul in care in concluziile Consiliului JAI se vor reflecta aceste evolutii viitoare", a precizat consilierul prezidential pe probleme europene.

In ceea ce priveste legatura intre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie, Leonard Orban a reamintit ca aceasta a fost in permanenta respinsa de Bucuresti, care are sustinea unor tari membre UE si a Comisiei Europene, insa un raport pozitiv al CE va facilita gasirea unei solutii privind aderarea mai rapida la Schengen.

"Vreau sa subliniez un lucru foarte clar: desi partea romana si nu numai - am fost sprijiniti aici de foarte state membre, inclusiv de catre CE - a spus ca nu exista o legatura intre aderarea la spatiul Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei, trebuie sa o spunem foarte clar, sa o recunoastem, ca un raport bun al Romaniei privind acest mecanism, raport care va fi publicat undeva in cursul lunii iulie, un asemenea raport pozitiv in mod cert va facilita gasirea unei solutii privind aderarea mai rapida la spatiul Schengen", a conchis consilierul prezidential pe probleme europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Leonard Orban, #leonard orban schengen , #Schengen