Ziare.com

MAE face eforturi sa intram in Schengen, in prima parte din 2013

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 12:51

   

MAE face eforturi sa intram in Schengen, in prima parte din 2013
Romania va continua consultarile astfel incat intrarea in spatiul Schengen sa se produca in primul trimestru al anului 2013, intr-o prima faza cu granitele maritime si aeriene, a precizat MAE.

"La Consiliul JAI va avea loc o prezentare a stadiului referitor la decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Consiliul va lua act de finalizarea implementarii de catre Romania a masurilor acompaniatorii decise in cadrul Consiliului European din martie 2012.

Printre aceste masuri s-au numarat o serie de activitati FRONTEX pe toate categoriile de frontiere, continuarea progreselor pentru realizarea Sistemului European de Supraveghere a Frontierelor, contributii la analizele de risc ale FRONTEX si instruirea personalului de frontiera in domeniul detectarii documentelor false", a precizat Ministerul de Externe.

"Romania va continua consultarile cu toate statele membre, actuala si viitoarea presedintie a UE, astfel incat aderarea sa fie concretizata in cursul anului viitor, intr-o prima faza cu frontierele aeriene si maritime inca din primul trimestru al anului 2013", mai informeaza MAE.

La Consiliul JAI de joi se va analiza stadiul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, luarea unei decizii fiind amanata pentru 2013 din cauza evolutiilor recente de la Bucuresti care nu permit un consens pe Schengen, sustin surse europene.

Consensul nu este posibil deoarece mai multe tari, printre care Germania, Franta, Olanda si Belgia, se opun aderarii celor doua state, desi acestea au indeplinit criteriile tehnice.

Joi, Consiliul va fi informat despre situatia la zi privind implementarea acquis-ului Schengen in Romania si Bulgaria. Totodata, va fi abordata chestiunea implementarii unor masuri care sa contribuie la o extindere a spatiului Schengen cu cele doua tari.

Pentru moment, se va mentine planul franco-german, de aderare in doua etape, mai intai cu granitele aeriene si maritime, si apoi cu cele terestre. Pe agenda Consiliului JAI din 25-26 octombrie figureaza subiectul Schengen, dar nu va fi luata nicio decizie.

Discutiile privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen care ar fi trebuit sa aiba loc saptamana viitoare la Consiliul JAI au fost amanate pentru februarie 2013, dupa raportul MCV pentru Romania, a scris, la sfarsitul saptamanii trecute, European Voice.

Potrivit European Voice, amanarile repetate privind luarea unei decizii au legatura cu dorinta ministrilor de Interne din UE de a vedea mai intai raportul MCV pentru Romania, care va fi publicat pana la sfarsitul anului 2012.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: rNews

Articol citit de 2061 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ca de obicei Corlatean cu al sau MAE, component al Guvernului Ponta,

minte. Nu vom fi acceptati in Schengen nici acum, nici in 2013, si niciodata, atata timp cat la Bucuresti Ponta si Antonescu vor fi la Putere. Sa fie clar, cauza pentru care nu intram in Schengen la 1 ianuarie 2013, asa cum erau perspectivele la inceputul acestui an este prezenta USL, cu ai sai lideri la Putere in Romania. Pana cand Ponta si Antonescu nu vor pleca, noi nu vom intra in nici un fel de calcule privind extinderea Schengen. Si asta din douia motive; 1. Declaratiile iresponsabile ale celor doi si a altor capi ai USL, si 2; Faptele USL de la instalarea la Putere in Romania si pana la interventia energica a PE, a CE, a Europei in general, nevoita sa intervina prompt in Romania pentru a stopa drumul spre dictatura initiat de USL.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor