Mihaita Calimente, despre Finlanda: Mancatorii de reni se tem ca venim sa le tundem renii?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 16:47
6757 citiri
Mihaita Calimente, despre Finlanda: Mancatorii de reni se tem ca venim sa le tundem renii?
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul liberal Mihaita Calimente sustine ca Olanda si Finlanda actioneaza strict la ordinul Germaniei in privinta aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mihaita Calimente admite ca din vara anului trecut pana acum Romania a inregistrat o involutie in chestiunea Schengen, dar sustine ca ea este imputabila exclusiv lui Traian Basescu.

Deputatul liberal, membru in comisia de aparare, ordine publica si siguranta nationala, afirma ca nu il intereseaza parerea "mancatorilor de reni" care n-au cum sa comita acte de coruptie doar pentru ca "le e atat de frig si nu pot sa plece de acasa".

Domnule Calimente, cum comentati faptul ca guvernul si parlamentul Finlandei ne considera prea corupti si in dezacord cu regulile statului de drept pentru a fi acceptati in spatiul Schengen?

S-ar putea sa aiba dreptate, dar nu in sensul pe care il spun domniile lor, ci exact in sensul invers. Adica Traian Basescu si Justitia pe care o pastoreste au creat un stat care nu este de drept.

In vara anului trecut, singura opozitie explicita la aderarea Romaniei era a Olandei si fara a fi pronuntat oficial cuvantul coruptie. Aveam deja un MCV favorabil, ne mai trebuia unul si argumentele Olandei ar fi cazut. Germania era favorabila aderarii in doua trepte. Iata-ne dupa nici un an in situatia in care un grup de tari ne reproseaza explicit coruptia. Nu este o involutie clara?

Sigur, daca o privim fara sa facem o analiza, pare o involutie. Dar grupul de tari este acelasi si astea sunt la ordinul Germaniei, si Olanda si Finlanda. Daca Germania spune da si ele vor spune da, fara niciun fel de problema. Germania nu vrea sa para singulara in aceasta poveste. Si atunci s-a asociat cu cele mai fratesti state din UE. Sa nu credem ca acolo lucrurile sunt altfel, interesul poarta fesul.

Dar pana acum nu s-a vorbit explicit, oficial despre coruptie si nerespectarea statului de drept ca impedimente pentru aderarea la Schengen. Reprosurile, pana acum mai voalate, au devenit foarte dure si explicite.

Acum n-au mai avut argumente. Despre ce coruptie vorbim? Cine e corupt? Guvernul Ponta? USL? A, ca urla Traian Basescu ca Fenechiu...

Exista un repros la nivelul Comisiei Europene care ne-a cerut ca din Guvern sa nu mai faca parte ministri cu dosare penale.

De ce nu se analizeaza la Comisie situatia din CSM? De ce nu se analizeaza cazul judecatorului Barsan, de la CEDO, caruia i s-a facut perchezitie acasa, desi are imunitate?

Sotia d-lui judecator Barsan, Gabriela Barsan, judecatoare la ICCJ, este acuzata de coruptie si de aceea a avut loc perchezitia. Ce ar fi trebuit sa faca Parchetul in cazul unei judecatoare suspectate de coruptie?

Sa-si vada de treaba si sa nu mai asculte ordinele lui Traian Basescu. Astea sunt problemele statului de drept. Ca ministrul ala e conform Constitutiei. Nu poate fi dat afara pentru ca faptele au fost comise inainte de inceperea mandatului.

Dar ceea ce ni se reproseaza noua nu este atat ca avem coruptie. Nu exista tara libera de coruptie in lumea larga. Ni se reproseaza ca nu vadim o reactie ferma la coruptie, acceptam parlamentari corupti, ministri corupti, persoane acuzate de coruptie continua sa fie numite in functii guvernamentale. Asta ne face bine?

Cu Traian Basescu la carma si cu Justitia lui Traian Basescu, tot Guvernul va avea in curand dosare penale. Asta e ultima arma pe care o are.

Dar chiar dvs ati spus ca dl. Fenechiu avea dosar penal inainte de a intra in Guvern. Cu el cu tot a fost numit in Guvern.

De ce nu l-au rezolvat pana acum?

Socotiti asadar ca nu sunt intemeiate criticile tarilor care se opun aderarii Romaniei?

Nu. Ele pot fi formulate impotriva lui Traian Basescu si a Justitiei lui Traian Basescu.

Dar admiteti involutia intregistrata in Justitie din vara trecuta?

Da, pentru ca Traian Basescu denigreaza si trimite rapoarte false in Europa, foloseste si plateste ziaristi de pe acolo care au influenta si nume. Cunoastem tehnicile. Traian Basescu le-a invatat de la Securitate.

Dar daca nu am avea un ministru judecat penal, daca statutul parlamentarilor nu ar fi avut prevederi neconstitutionale....

Daca n-am avea un presedine penal. Pe mine ma intereseaza ca spun mancatorii de reni? Ce le e frica ca ne ducem sa le tundem renii? Sa-si securizeze ei frontiera cu Rusia prin care se trece ca prin branza.

Tarile nordice sunt printre cele mai putin corupte din Europa, conform tuturor statisticilor

Bineinteles, pentru ca le e atat de frig incat nu pot sa plece de acasa si nu au cum sa faca acte de coruptie.

Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
#Finlanda Schengen Calimente, #Romania aderare Schengen Finlanda , #Schengen
Comentarii
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”