Monica Macovei: In niciun caz aderarea la Schengen nu e compromisa definitiv

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 21:08
1650 citiri
Monica Macovei: In niciun caz aderarea la Schengen nu e compromisa definitiv
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitie, considera ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen nu este "in niciun caz" compromisa definitiv, fiind insa necesar ca toate fortele politice sa puna umarul la adoptarea unor masuri care sa conduca, intr-un timp foarte scurt, la cresterea credibilitatii noastre peste hotare.

"In niciun caz, aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen nu este compromisa definitiv. Eu inca sper sa se intample in martie, daca eforturile diplomatice si eforturile tuturor politicienilor din Romania merg in aceeasi directie. Si daca nu se va intampla in martie, sunt convinsa ca vom continua demersurile, ca sa se intample tot in 2011.

Mesajul pe care Romania trebuie sa-l transmita si pe care eu l-as transmite este urmatorul: da, avem probleme in justitie si coruptie, da, ne ocupam de ele, multumim pentru MCV, ne ajuta sa facem reformele acasa - asta lasand deoparte votul din Senat, care o sa atarne foarte greu si foarte rau - suntem constienti de ce probleme avem si la coruptia de la frontiere si din justitie si altele si asta vrem sa facem. Sa aratam ca avem trei-patru masuri imediate, pe care le punem in aplicare in luna ianuarie, pentru a fi credibili si pentru a arata ca vrem sa progresam si ca progresam", a declarat Monica Macovei la RFI.

In acelasi timp insa, fostul ministru al Justitiei acuza Parlamentul ca ii protejeaza pe membrii sai cercetati penal, printre acestia numarandu-se Adrian Nastase sau Monica Iacob Ridzi, reamintind faptul ca parlamentarii "si-au batut joc de Legea ANI".

Nici CSM nu este uitat de Macovei, care considera ca cei trei membri aflati la al doilea mandat au obtinut acest lucru printr-o "smecherie".

"Sunt la al doilea mandat, potrivit legii actuale, iar smecheria pe care incearca sa o promoveze, invocand o lege care azi nu mai exista si care exista in 2004 sau la inceputul lui 2005 nu tine! Dar din pacate, in Parlament, nu s-au verificat exact conditiile de legalitate.

Nu trebuia sa constate decat ca legea de astazi, pe baza careia se fac alegeri prevede doar un singur mandat. Smecheria asta invocata de cei trei din CSM in propriul interes nu trece granitele tarii!

Din pacate si Senatul a pus un umar foarte puternic la mentinerea lipsei de incredere in justitia din Romania si in CSM. E o victorie a lipsei de reforma, a ineficientei, a mentinerii retelelor de coruptie in justitie si in politic si a fost o masura impotriva populatiei Romaniei, care vrea aceste reforme in justitie", a mai declarat Monica Macovei, la postul citat.

Citește și:
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Senatoarea Diana Şoşoacă a adus acuzații grave la adresa liderului AUR George Simion în timpul protestului de duminică, 2 octombrie, din Piața Victoriei din București. Senatoarea și-a...