Nemtii din Romania cer Germaniei sa sustina ferm aderarea la Schengen

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 09:12
1981 citiri
Nemtii din Romania cer Germaniei sa sustina ferm aderarea la Schengen

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a semnat vineri, in Germania, un protocol la un document comun privind problemele etnicilor germani din tara noastra care contine un apel al acestei minoritati catre Executivul de la Berlin pentru a continua sa sustina ferm aderarea Romaniei la Schengen.

Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene, a participat la o reuniune a comisiei mixte guvernamentale romano-germane pentru probleme ale etnicilor germani din Romania, care s-a desfasurat la Berlin, se arata intr-un comunicat al MAE remis Ziare.com.

Partea germana a fost condusa de Christoph Bergner, secretar de stat parlamentar la Ministerul federal de Interne al Germaniei si imputernicit al Guvernului federal pentru problemele imigrantilor de origine germana si minoritati nationale.

Partile au discutat si convenit proiectele ce vor fi derulate in intervalul 2011 - 2012.

Reuniunea are loc la doar o zi dupa incheierea vizitei oficiale a ministrului roman al Afacerilor Externe Teodor Baconschi in Germania.

La propunerea lui Bogdan Aurescu, s-a convenit sa se marcheze in 2012 sarbatorirea a 20 de ani de la crearea comisiei mixte guvernamentale. Secretarul de stat roman a aratat ca aceste aniversari reprezinta momente de o incarcatura aparte, marcand doua decenii de colaborare aprofundata si incredere reciproca: "colaborarea romano-germana privind problematica minoritatii germane din Romania reprezinta un model de abordare in spirit european".

"Relatia romanilor cu sasii si svabii din Transilvania, Banat si Bucovina a dobandit de-a lungul istoriei comune de peste opt secole si o incarcatura sentimentala, datorita convietuirii pasnice, a recunoasterii si aprecierii contributiei lor la evolutia economico-sociala a Romaniei", a declarat Aurescu, se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, partile s-au angajat sa sustina, si pe mai departe, prin eforturi comune, masurile concrete de sprijinire a proiectelor care servesc pastrarii, punerii in valoare si dezvoltarii identitatii culturale, lingvistice si spirituale a minoritatii germane din Romania si a patrimoniului cultural al acesteia.

Prevederile protocolului semnat reconfirma disponibilitatea partilor de a sustine programele in domeniile invatamantului, culturii, dar si in planul asistentei sociale si al dezvoltarii economice realizate in cadrul cooperarii romano-germane.

B.B.

Citeste si:
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Franţa a desfăşurat în România, unde este naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, din cauza unor ameninţări ale Războiului rus din...
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Schimbarea sistemului fiscal de la cotă unică la impozit progresiv a fost asumată de liderul PSD Marcel Ciolacu, însă a fost gândită de economistul Cristian Socol, susțin surse politice...