Nici danezii nu ne vor in Schengen

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 16:21
3147 citiri
Nici danezii nu ne vor in Schengen
Foto: Arhiva

Europarlamentarii danezi din toate grupurile politice au facut demersuri pentru ca Guvernul lor sa impiedice aderarea "prematura" a Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Totodata, politicienii danezi au insistat ca Executivul sa sustina Franta si Germania, relateaza focus-fen.net.

Romania si Bulgaria nu ar trebui sa adere la Schengen inainte de a rezolva problemele cu coruptia si crima organizata, au precizat patru europarlamentari intr-o scrisoare adresata premierului danez.

Documentul a fost semnat de Bendt Bendtsen (PPE), Christel Schaldemose (Grupul Aliantei progresiste a socialistilor si democratilor), Emilie Turunen (Grupul Verzilor) si Jens Rohde (Grupul Aliantei liberalilor si democratilor pentru Europa).

Desi aderarea Romaniei la spatiul Schengen a fost contestata de mai multe tari, raportul PE intocmit in luna aprilie arata ca Romania si Bulgaria au demonstrat ca sunt suficient de pregatite pentru aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen intr-o maniera satisfacatoare.

Documentul redactat de eurodeputatul Carlos Coelho, cu privire la extinderea spatiului Schengen, arata ca, "tinand cont de rezultatele evaluarilor si a vizitelor de reevaluare necesare realizate de echipele de experti, raportorul ajunge la concluzia ca, desi exista unele chestiuni deosebite care vor necesita o informare periodica si o urmarire pe viitor, acestea nu constituie un obstacol pentru deplina aderare a celor doua state membre" la spatiul Schengen.

La randul sau, Jens Rohde sustine ca numerosi vest-europeni sunt agresati de infractori romani, subliniind ca prevederile Tratatului Schengen oricum fac obiectul unor discutii si sunt propuse schimbari.

Documentul urmeaza a fi supus votului in Comisia LIBE in data de 2 mai. Votul in plen va avea loc in sesiunea de la Strasbourg din luna iunie, inaintea reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din aceeasi luna. In procesul decizional privind extinderea spatiului Schengen, Parlamentul European trebuie sa isi dea un aviz consultativ.

In tabara Romaniei se afla insa tari precum Ungaria si Spania. Premierul ungar, Viktor Orban, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene, a declarat, la Bruxelles, ca Romania si Bulgaria, desi pregatite tehnic, nu au sustinere politica pentru a putea adera la spatiul Schengen.

Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Partidele proeuropene, PSD, PNL, USR și UDMR au convenit, în urma discuțiilor purtate miercuri, 11 decembrie, ca noul Guvern să fie redus de la 18 la cel mult 16 ministere, potrivit surselor...
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română salută deciziile recente luate de importante instituţii ale statului român, legitime şi oportune, în faţa ameninţărilor reale, deosebit de periculoase la adresa...
#Schengen aderare romania bulgaria, #Schengen romania europarlamentari danezi , #Schengen
Comentarii
  1. Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
  2. Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
  3. Clotilde Armand a pierdut definitiv procesul împotriva ANI și ar putea rămâne și fără locul din Senat. "Justiția lui Ciolacu funcționează"
  4. Instanța supremă a respins contestația lui George Simion împotriva deciziei CCR de anulare a alegerile prezidențiale
  5. Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie la ora 14.00 de președintele Klaus Iohannis
  6. Pîrvulescu face portretul viitorului șef de stat. "Un preşedinte fără experienţă politică ar fi doar un notar la Palatul Cotroceni"
  7. Reacția rectorului UBB la zvonurile despre o candidatură la Cotroceni: "Angajamentele mele pentru România euroatlantică nu au fost pentru asta"
  8. Condițiile puse de USR pentru a intra la guvernare: reducerea cheltuielilor, reformă administrativă și a serviciilor
  9. Călin Georgescu ar fi fost filat ani la rând, din rațiuni necunoscute, susține un jurnalist: ”Ar putea fi chiar o bătălie a serviciilor secrete”
  10. "Oameni. Nu partide". Fostul șef SRI vorbește despre importanța alegerii unui tandem președinte-premier înainte de prezidențiale