Nici Olanda nu ne vrea in Schengen: Juncker este un romantic

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 21:10
7081 citiri
Nici Olanda nu ne vrea in Schengen: Juncker este un romantic

Viziunea despre viitorul Uniunii Europene expusa de Jean-Claude Juncker in plenul Parlamentului European este cea a unui "romantic", a declarat premierul olandez Mark Rutte, care a precizat ca se opune intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

Financial Times noteaza, intr-o analiza a discursului presedintelui Comisiei Europene despre starea Uniunii, ca acesta a prezentat o viziune foarte ambitioasa a unei integrari mult mai aprofundate si cu un grad ridicat de centralizare a deciziilor la Bruxelles, cu zona euro si spatiul Schengen acoperind ansamblul blocului comunitar, care ar avea in perspectiva si o armata europeana.

Citeste si Juncker vede Romania in Schengen, Austria insa nu ne vrea

Juncker a cautat variante sa evite necesitatea schimbarii tratatelor europene si a gasit ceea ce Financial Times numeste a fi niste obscure "clauze pasarela" pentru a elimina posibilitatea statelor nationale sa se opuna deciziilor luate la Bruxelles, inclusiv in domenii sensibile, precum politicile externa, fiscala sau sociala, una dintre propunerile cheie avansate de el fiind extinderea votului prin majoritate calificata.

Presedintele Comisiei Europene a propus inclusiv schimbari institutionale majore, precum alegerea eurodeputatilor pe liste europene, nu nationale, idee ce pare ca nu este sprijinita nici macar de grupul sau politic al popularilor europeni.

Aceasta viziune federalista ce merge catre un fel de Statele Unite ale Europei si pe care The Guardian o considera departe de realitate risca sa se loveasca de opozitia celor care sustin ideea suveranitatii nationale si se opun transferului mai multor atribute nationale catre institutiile europene.

"Juncker este un romantic", a reactionat dupa discursul acestuia premierul olandez Mark Rutte. "Cred ca atunci cand cineva are viziuni trebuie sa consulte un doctor", a completat el amintind astfel de o declaratie a fostului cancelar german Helmut Schmidt.

Intrebat despre propunerea lui Juncker ca Romania si Bulgaria sa fie primite in Schengen imediat, premierul olandez a raspuns: "Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor si coruptia".

Vezi si Ministrul german de Interne nu vede "nicio posibilitate" ca Romania si Bulgaria sa intre in Schengen

Citeste si:
Stelian Ion îl atacă dur pe Klaus Iohannis: „Președintele ajută PSD să revină la putere. Adevăratul artizan al USL 2.0”
Stelian Ion îl atacă dur pe Klaus Iohannis: „Președintele ajută PSD să revină la putere. Adevăratul artizan al USL 2.0”
Fostul ministru USR PLUS al Justiției Stelian Ion a lansat miercuri 22 septembrie un atac dur la adresa președinteului Klaus Iohannis după ce acesta din urmă a anunțat că îl susține pe...
Reacția lui Dan Barna după ce premierul l-a acuzat că nu a încurajat campania de vaccinare: „Stop dezinformării”
Reacția lui Dan Barna după ce premierul l-a acuzat că nu a încurajat campania de vaccinare: „Stop dezinformării”
Copreședintele USR PLUS Dan Barna a reacționat miercuri, 22 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a criticat la finalul ședinței de guvern pe acesta și alți reprezentanți ai USR...
Sursa: AGERPRES