Norvegia va saluta aderarea Romaniei la Schengen, cand statele UE o vor decide

Joi, 08 August 2013, ora 12:40
2404 citiri
Norvegia va saluta aderarea Romaniei la Schengen, cand statele UE o vor decide
Foto: Arhiva

Norvegia va saluta extinderea spatiului Schengen prin aderarea Romaniei si a Bulgariei cand o decizie in acest sens va fi luata, a afirmat, insarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Norvegiei la Bucuresti, Hilde Berit Eide, aratand ca tara sa, nefiind membra a Uniunii Europene, nu va lua parte la procesul decizional.

"Decizia cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va fi luata de statele membre ale Uniunii Europene. In calitate de stat membru Schengen, Norvegia nu ia parte la adoptarea acestei decizii in Consiliul Uniunii Europene. Norvegia va saluta, cu certitudine, extinderea spatiului Schengen prin includerea Romaniei si a Bulgariei, de indata ce statele membre ale Uniunii Europene vor lua aceasta decizie", a afirmat Hilde Berit Eide.

Precizarea vine dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora "norvegienii nu vor sa vada Romania si Bulgaria in Schengen". "Societatea norvegiana este impotriva primirii Bulgariei si Romaniei in zona Schengen si guvernul de la Oslo are in vedere sa refuze intrarea celor doua tari in acest spatiu de libera circulatie", scria pe 2 august portalul rus Radiovesti, citat de Standart News.

Potrivit sursei, politicienii norvegieni considera ca, in cazul admiterii Romaniei si Bulgariei, toate statele care formeaza in prezent spatiul Schengen ar putea fi inundate de un nou val de criminalitate. Conform datelor Eurostat, citate de Radiovesti, la ora actuala, in 15 state ale UE exista grupari infractionale active provenite din aceste doua tari, grupari considerate a fi printre cele mai periculoase.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat, pe 3 august, ca niciun oficial guvernamental norvegian nu a facut recent vreo declaratie publica in sensul ca Norvegia se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Ca urmare a aparitiei in presa romana a unor stiri de presa potrivit carora Norvegia ar fi anuntat ca se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, MAE face urmatoarele precizari: niciun oficial guvernamental norvegian nu a facut recent vreo declaratie publica in sensul articolului mentionat. Din contra, cu prilejul intalnirilor avute la diverse niveluri cu oficialitatile norvegiene, partea romana a fost asigurata de faptul ca Norvegia sustine aspiratiile legitime ale Romaniei de aderare la spatiul Schengen, avand in vedere statutul si relatiile speciale pe care Norvegia le are cu UE", sublinia MAE, intr-un comunicat de presa.

Diplomatia de la Bucuresti amintea ca Norvegia nu este membra a UE, insa participa pe deplin la Spatiul Economic European si la Acordul Schengen, neavand insa, sub aspect strict tehnic, drept de vot in Consiliul Justitie si Afaceri Interne.

"La nivelul Ambasadei Romaniei la Oslo nu exista informatii privind existenta vreunui ONG norvegian care sa stranga semnaturi pentru o petitie contra aderarii tarii noastre la Schengen. Libertatea de miscare a cetatenilor statelor membre UE (una dintre cele 4 libertati fundamentale) este garantata prin Tratatele de Aderare la Uniune si nu are legatura directa cu apartenenta la spatiul Schengen. Astfel, din momentul aderarii Romaniei la UE, cetatenii romani pot calatori liber in Spatiul Economic European, deci si in Norvegia, indiferent de apartenenta tarii noastre la spatiul Schengen", se preciza in comunicat.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Norvegia Romania Schnegen, #aderare Romania Schengen , #Schengen