Nr 2 din Comisia Europeana crede ca e momentul ca UE sa ia o decizie cu privire la primirea Romaniei in Schengen. Ce replica i-a dat lui Tariceanu

Joi, 20 Aprilie 2017, ora 21:26
16362 citiri
Nr 2 din Comisia Europeana crede ca e momentul ca UE sa ia o decizie cu privire la primirea Romaniei in Schengen. Ce replica i-a dat lui Tariceanu
Foto: Facebook/Sorin Grindeanu

Este momentul ca statele membre UE sa ia o decizie cu privire la primirea Romaniei in Schengen, a declarat joi, la Bucuresti, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

"In ceea ce priveste Schengen, Romania este un partener foarte important pentru noi. Este una dintre tarile fruntase in ceea ce priveste securitatea frontierelor, nu doar in ce priveste cantitatea, dar in primul rand in ceea ce priveste calitatea si cred ca este momentul ca statele membre sa ia o decizie cu privire la primirea Romaniei in Schengen", a afirmat inaltul oficial european, considerat al doilea om din Comisia Europeana.

El a subliniat ca aceasta opinie a fost exprimata in mai multe randuri de reprezentanti ai Comisiei Europene.

"Este decizia statelor membre, nu a Comisiei. Comisia si-a spus parerea foarte clar, in mai multe randuri", a subliniat el.

Romania poate face parte din grupul fruntas al UE cu mai multe viteze

Timmermans a precizat, tot joi, ca statele UE au convenit la Roma sa se indrepte intr-o directie comuna, insa cu viteze diferite, adaugand ca Romania poate face parte din grupul tarilor din grupul fruntas.

"O tara ca Romania poate fi in grupul fruntas in orice chestiune, nu exclud asta (...) De exemplu, in ce priveste Biroul procurorilor europeni, Romania este acolo, deci depinde de ce subiect vorbim", a mai spus Frans Timmermans.

Institutiile anticoruptie din Romania merita sprijinul nostru, dar luam remarcile domnului Tariceanu foarte in serios

Totusi, oficialul european a tinut sa mentioneze ca nu exista nicio legatura intre incheierea Mecanismului de Cooperare si Verificare si presedintia Consiliului UE pe care Romania o va exercita in primul semestru din 2019, insa intelege de ce premierul Sorin Grindeanu socoteste ridicarea MCV inainte de 2019 drept o chestiune de prestigiu.

"Il inteleg pe deplin pe prim-ministru cand a spus ca este o chestiune de prestigiu sa puna capat MCV inaintea presedintiei dar, sincer, nu exista nicio legatura intre cele doua chestiuni.

Daca guvernul roman vrea sa se miste repede, cu atat mai bine dar, personal, nu vad de ce Romania nu ar putea fi presedinte al Consiliului Uniunii Europene si, in acelasi timp, in dialog cu noi in cadrul MCV. Este vorba despre cooperare", a declarat Frans Timmermans.

El a spus ca situatia de neincredere care s-a creat in UE si in societatea romaneasca dupa adoptarea OUG 13 poate fi inlaturata daca Guvernul respecta planurile pe care le-a facut in legatura cu recomandarile facute in cadrul MCV.

"Ce s-a facut in ianuarie a creat o situatie de neincredere asupra intentiilor si aceasta trebuie disipata, iar singura cale este sa avem aceste planuri pe masa si sa fie adoptate de Parlament si imi place ideea ca Guvernul se consulta cu toate partile interesate si cred ca este o abordare foarte transparenta a problemei", a spus prim-vicepresedintele Comisiei Europene.

In consecinta, ridicarea MCV ar depinde de viteza cu care autoritatile romane implementeaza planurile Guvernului in aceasta chestiune. "Ce ne-a indicat Guvernul privind intentiile sale este in linie cu recomandarile noastre (...) Graficul adoptarii depinde de Parlamentul Romaniei.

Am inteles din presa ca domnul Tariceanu se grabeste sa termine repede, atunci presupun ca va face ca Parlamentul sa se decida repede", a afirmat prim-vicepresedintele CE.

Frans Timmermans a mai spus ca ia "foarte in serios" consideratiile lui Calin Popescu-Tariceanu privind crearea unui sistem paralel de putere in Romania, precizand insa ca institutiie de lupta impotriva coruptiei functioneaza foarte bine si ca merita sprijinul Comisiei Europene.

"Am luat nota de consideratiile domnului Tariceanu si vom analiza. Institutiile de lupta impotriva coruptiei functioneaza foarte bine in Romania, merita sprijinul nostru. Bineinteles, daca presedintele Senatului ne-a dat aceste indicii (...) le voi analiza foarte atent ca sa nu facem greseli in aceasta privinta si luam remarcile sale foarte in serios", a Timmermans.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat joi, la finalul intalnirii cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca i-a transmis oficialului de la Bruxelles ca Romania vrea sa fie membru cu drepturi depline al UE si ca in acest sens Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) trebuie incheiat cat mai curand, precizand ca i-a spus lui Timmermans si faptul ca in tara noastra s-a creat un sistem paralel de putere care ia deciziile politice in locul institutiilor legitim alese.

Tariceanu: MCV ar putea fi ridicat in 2018, i-am atras atentia prim-vicepresedintelui CE despre o serie de greseli

"Dorim sa facem parte din UE in calitate de membru cu drepturi depline. Acesta este si motivul pentru care i-am exprimat vicepresedintelui Timmermans dorinta de a vedea cat mai curand Mecanismul de Cooperare si Verificare incheiat in asa fel incat Romania sa nu mai traiasca sentimentul acesta pe care multi dintre romani il impartasesc, ca astazi Europa functioneaza dupa mai multe criterii sau statele sunt in mai multe categorii", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a spus ca se asteapta ca raportul MCV pe 2017 sa fie ultimul pe care Comisia Europeana il realizeaza in cazul Romaniei si a precizat ca nu a discutat cu Frans Timmermans despre problemele din Justitie, deoarece sunt probleme "care ne privesc pe noi, nu privesc Comisia".

Nu in ultimul rand, Calin Popescu Tariceanu sustine ca i-a transmis si lui Timmermans faptul ca el este convins ca in Romania s-a creat un sistem paralel de putere.

"I-am spus ca in Romania, in contextul in care toata atentia a fost indreptata catre combaterea coruptiei, s-a creat un sistem paralel de putere pe care azi il vedem iesind la suprafata. Un sistem pe care la un moment dat l-am numit ocult, dar azi nu mai e ocult pentru ca il vedem clar din cine este compus si care a ajuns sa ia deciziile politice in Romania in locul institutiilor democratice si legitim alese de cetateni", a conchis Calin Popescu Tariceanu.

Iata ce au declarat Sorin Grindeanu, Tudorel Toader si Frans Timmermans in conferinta de presa comuna de azi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Timmermans Romania Schengen , #Schengen