O noua presedintie, noi promisiuni: Si grecii spun ca ne vor baga in Schengen

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:19
1571 citiri
O noua presedintie, noi promisiuni: Si grecii spun ca ne vor baga in Schengen

Grecia, ca presedintie a Consiliului UE, va insista pentru obtinerea unui consens privind adoptarea unei decizii in favoarea aderarii Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen, a declarat joi ministrul pentru ordine publica si protectia cetatenilor, Nikolaos Georgios-Dendias.

"Grecia s-a pronuntat, ca tara, in mai multe randuri in favoarea aderarii fara intarziere a Romaniei si a Bulgariei la zona Schengen. Ca presedintie vom vedea daca vom putea ajunge la un consens privind aderarea, pentru ca intre cele doua pozitii sa nu existe nicio diferenta. Vom insista pentru asta", a declarat oficialul elen ;a Atena, in cadrul unei conferinte de presa.

Nikolaos Georgios-Dendias, ministrul grec pentru ordine publica si protectia cetatenilor, este oficialul elen care va prezida in timpul presedintiei Greciei reuniunile Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), sectiunea afaceri interne.

La jumatatea lunii decembrie, adjunctul ministrului grec de externe, Dimitris Kourkoulas, afirma, la Bruxelles, ca presedintia elena a Consiliului UE va face tot posibilul pentru a alege momentul si modul cele mai potrivite pentru a pune pe agenda Consiliului chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, in asa fel incat sa obtina rezultate pozitive.

Ministrul grec de externe: "Suntem foarte constienti de dezamagirea din aceste doua tari"

"Suntem foarte constienti de dezamagirea din aceste doua tari pentru ca nu au reusit sa adere inca la zona Schengen. Stim ca este o chestiune foarte sensibila, nu numai pentru Romania si Bulgaria, ci si pentru alte state membre.

Vom face tot posibilul pentru a alege momentul si modul in care vom pune chestiunea pe agenda in asa fel incat sa obtinem rezultate pozitive", a declarat Kourkoulas cu ocazia predarii de stafeta intre Lituania, fosta detinatoare a presedintiei Consiliului UE, si Grecia.

Dimitris Kourkoulas a precizat cu acel prilej ca dosarul Schengen este legat si de "procedura pe MCV", insa a dat asigurari ca "presedintia greaca va incerca sa gestioneze acest lucru intr-un mod productiv".

Romania si Bulgaria au prezentat o declaratie comuna in Consiliul JAI din 5 decembrie, in care au precizat ca vor solicita reluarea discutiei despre aderare in momentul in care este intrunita unanimitatea.

Olanda, Germania, Lituania si Franta au fost principalele tari care au sustinut ca nu doresc procesul de aderare al Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Grecia presedintie UE Schengen Romania, #Grecia aderare Romania Bulgaria Schengen , #Schengen