Oile negre din UE (Opinii)

Duminica, 03 Martie 2013, ora 21:34
3717 citiri
Oile negre din UE (Opinii)

Este lesne de imaginat ca o buna parte a structurii traditionale a UE nu exulta de bucurie pentru ca, la un moment dat, a avut nefericita inspiratie de a include in organizatie niste tari care le dau acum batai ametitoare de cap prin problemele pe care le exporta in spatiul comunitar.

Ele sunt "oile negre" ale Uniunii, dintre care doua negre-negre si o a treia mai tarcata. Sunt tarile cu cel mai mic PIB, cele care genereaza fenomenele de emigratie atat de penibile pentru zonele cu staif ale batranei Europe, cele care au tendinta permanenta de a deraia de la normele consacrate ale democratiei in directia unui fel de totalitarism de catifea, numit cu un alt termen: "democratura".

Sunt lucruri atat de evidente, ca nu pot fi anihilate sau amendate de imbatosari nationaliste, de genul ca noi am aparat fruntariile Europei sau ca nu admitem critici si lectii de la Inaltele Porti ale unui Apus egoist si abuziv. Mai va!, pana vom face noi legea pe batranul continent sau pe mapamond.

Desigur ne putem intreba, nu numai retoric, de ce totusi am fost cooptati in UE daca n-aveam nivelul si gradul de evolutie firesti pentru acest lucru. Probabil a fost o chestiune de context, un elan optimist privind expansiunea Europei unite, niste interese geo-strategice, aspiratia de largire a pietei comerciale etc.

Ma grabesc insa sa afirm ca a fost nespus de bine ca s-a intamplat astfel, Romania avand acces rapid la toate facilitatile pe care le presupune calitatea de membru: credite, investitii (multe miliarde), locuri de munca si, in plus, o garantie a mersului catre democratie, chiar asa mai poticnit, cum este el. Daca acea oportunitate s-ar fi irosit, am mai fi fost admisi, probabil, la anul si la multi ani.

Trebuie sa fii cu creierii spalati de-a binelea, ca sa nu vezi aceste lucruri si sa crezi sau sa incerci sa-i faci pe altii a crede ca am mai fi avut vreo alta sansa. In afara celei de nedorit, dar cultivata de unii politicieni cu apetente stangiste, de tara satelit a Maicii Rusii. Maicuta care este destul de vitrega chiar cu consoartele sale din marea familie slava.

Daca noi nu suntem crezuti, macar sa-l credeti pe cel pe care la ceasuri de melancolie il pretuiti: Nicolae Ceausescu.

Par in acest context absurde, neproductive si periculoase ratoielile gen Crin Antonescu si, mai nou, Titus Corlatean la adresa unei Europe care ne tine prelungit la bariera liberului acces in comunitate. Daca ea nu ne vrea, nu o vrem nici noi pe ea. Sac!

Cam ca in jocurile de copii din curtea scolii sau de pe maidan. Imi si imaginez cum au izbucnit in regrete si plansete cei de prin marile cancelarii la auzul unor asemenea ameninatri. Cei de mai sus poate ca nu realizeaza ca ridicolul poate ucide.

Lacune in domeniile Justitie si stat de drept

Este adevarat ca Romania a indeplinit criteriile strict tehnice, dar tot atat de adevarat este si faptul ca, alaturi de suratele sale mai negricioase, Bulgaria si Ungaria, are serioase lacune la sectorul justitie si stat de drept.

Este corect sa se impuna conditii suplimentare? Probabil nu, dar ce sa-i faci? Mai sunt si alte lucruri nedrepte in lume. Si in nici un fel de menaj conditia proclamata a egalitatii nu se respecta pe de-a intregul.

Poate ca ar trebui sa ne bucuram ca statele cu anumite rezerve nu s-au opus totusi admiterii in Uniune. Ar mai trebui sa ne gandim si la determinarile interne din politica acestor state. La exasperarea lor pentru prapadul pe care-l comit imigrantii, in special de o anumita etnie. Ultima cireasa fiind ipotetica ardere a unor capodopere ale picturii mondiale de catre niste vajnici romanasi cu iuteala de ochi si mana.

Procedurile de raspuns nu pot fi decat strict diplomatice. Rabdare si intelepciune!

In final doar o intrebare: Cum ar fi daca s-ar reintroduce la un moment dat vizele si cozile pe la consulate? Le-ar rezolva dl.Corlatean?

Citeste si:
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Liderul USR PLUS, Dacian Cioloş, a spus într-o întâlnire online cu membrii din diaspora, că nu vrea să devină ministru sau vicepremier dacă USR PLUS se va întoarce la guvernare, susţin...
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
În România sunt mulți oameni onești, civilizați, morali, cu dragoste de semeni și de națiune, cu educație solidă și cu studii serioase (indiferent nivelul lor), cu experiență de muncă...
Sursa: Ziare.com