Olanda s-ar putea impotrivi aderarii Romaniei la Schengen

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 17:36
1293 citiri
Olanda s-ar putea impotrivi aderarii Romaniei la Schengen
Foto:rnw.nl

Ministrul olandez pentru afaceri europene, Ben Knapen, a sugerat, miercuri, la Bucuresti ca Olanda ar putea sa nu dea anul acesta unda verde aderarii Romaniei la Schengen, chiar daca raportul din vara pe justitie va fi bun, intrucat considera necesare progrese "sustenabile si ireversibile".

Intrebat daca Olanda este pregatita sa dea unda verde aderarii Romaniei la Schengen in cazul in care raportul din iulie al CE privind reforma justitiei va fi unul pozitiv, ministrul Ben Knappen a raspuns ca guvernul olandez doreste sa fie sigur ca se poate vorbi despre "progrese sustenabile si ireversibile".

Intrebat ce decizie va lua Olanda daca raportul Comisiei Europene va spune ca Romania a atins acest stadiu, ministrul olandez pentru afaceri europene a apreciat ca "e greu de imaginat ca pe baza doar a unui raport putem vorbi despre progres sustenabil si ireversibil".

"Vom avea dupa aceea discutii despre cum putem traduce raportul in noi actiuni si vom avea un raspuns la momentul potrivit", a adaugat ministrul Ben Knapen.

Cerandu-i-se sa specifice daca raportul din iulie privind reforma justitiei in Romania nu va fi suficient pentru Olanda, chiar daca va fi pozitiv, ministrul Ben Knappen a evitat sa raspunda concret. " Nu pot sa prezic care va fi continutul raportului, deci nu va pot da un raspuns. Singurul lucru pe care il zic e ca trebuie sa fim convinsi cu totii ca ne aflam pe o cale ce garanteaza progrese sustenabile, ireversibile si de durata", a afirmat ministrul Ben Knapen.

De asemenea, oficialul olandez a fost intrebat daca este absolut imposibil ca Olanda sa dea anul acesta unda verde pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen si a mentionat ca deocamdata nu poate raspunde unei astfel de intrebari. " Nu pot sa raspund unei intrebari care ia in calcul un raport pe care nu-l stiu. Deci ne mutam in acest proces pas cu pas", a aratat ministrul olandez pentru afaceri europene. El a adaugat ca urmatorul pas va fi raportul CE de la sfarsitul lui iunie inceputul lui iulie. "Noi il vom citi din perspectiva posibilitatii de a a vorbi despre un progres ireversibil, sustenabil si de durata. Aceasta va fi masura prin care vom calcula urmatorii pasi si vom discuta aceasta", a mentionat ministrul Ben Knappen.

Intrebat ce inseamna "progrese ireversibile si sustenabile", ministrul olandez pentru afaceri europene a evitat sa raspunda si a mentionat ca "vom reveni la acest subiect cand vom avea raportul".

In ceea ce priveste legatura dintre reforma in justitie si aderarea la Schengen pe care o face Olanda, in timp ce autoritatile de la Bucuresti resping aceasta conexiune, ministrul Ben Knappen a explicat ca pentru guvernul olandez " discutia despre Schengen este in legatura cu celelalte subiecte pe care le monitorizeaza Comisia, statul de drept, procesul de dezvoltare a mecanismelor de integritate, dezvoltarea de mecanisme care sa garanteze eliminarea coruptiei".

"Noi subliniem ca folosim mijloacele pe care le avem pentru a ne asigura de suprematia statului de drept", a precizat ministrul olandez pentru afaceri europene.

De altfel, inainte ca ministrul Ben Knapen sa vina in vizita in Romania, Ministerul de Externe de la Haga a dat publicitatii un comunicat in care sublinia ca "Olanda considera ca Schengen inseamna mai mult decat niste criterii tehnice. Este si o chestiune care tine de guvernanta si, in acest punct, Olanda si alte state membre UE inca au niste ingrijorari care trebuie rispite".

Potrivit lui Knapen, "o justitie care functioneaza bine este importanta nu numai pentru oamenii din Romania si Bulgaria, dar este si in interesul olandezilor si al intregii UE. Olanda apreciaza eforturile pe care ambele tari le-au facut in combaterea coruptiei si a crimei organizate si in reformarea sectorului judiciar. Dar inca mai sunt lucruri de facut, iar Olanda a sprijinit constant aceste eforturi. In timpul vizitei mele vreau sa discut rezultatele si sa aud care sunt planurile de viitor si sansele de a consolida procesul de reforma. Romania si Bulgaria sunt prea importante pentru noi pentru a nu investi in dezvoltarea lor viitoare", a spus ministrul Knapen inainte de a pleca in vizita pe care o efectueaza in Romania si Bulgaria.

In plan bilateral si in cadrul UE, Olanda mentine relatii excelente cu Romania si Bulgaria in ceea ce priveste comertul si investitiile, precum si ca aliati in UE si NATO, a mai precizat MAE olandez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Olanda blocare Romania Schengen, #Romania aderare Schengen blocata , #Schengen