Olanda se va opune din nou aderarii Romaniei la Schengen - surse europene

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 11:56
4719 citiri
Olanda se va opune din nou aderarii Romaniei la Schengen - surse europene
Foto: Arhiva

Guvernul olandez este pregatit sa blocheze din nou aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Surse diplomatice europene citate de Focus au declarat ca intalnirea Consiliului ministrilor de Interne din cadrul UE, din martie 2013, ar putea trece fara sa fie discutata macar extinderea Spatiului Schengen.

In cazul in care subiectul va fi abordat la reuniune, Olanda este gata sa-si exercite dreptul la veto, sustinand ca Romania si Bulgaria nu au facut suficiente eforturi pentru reforma in justitie.

Potrivit surselor citate, olandezii sunt ingrijorati de situatia politica din Romania, care ar putea determina blocarea reformelor incepute.

Tutilescu: Vom sti in zilele urmatoare sansele la Schengen

Presa bulgara a relatat, la sfarsitul anului trecut, ca extinderea Schengen nu pare a se afla pe lista de prioritati a presedintiei irlandeze a UE.

Ministrul irlandez al Afacerilor Europene, Lucinda Creighton, a declarat ca tara sa sustine politica de extindere a Uniunii Europene, precizand ca spera ca Serbia sa primeasca o data de negociere a aderarii la UE pana in iunie 2013. Cu toate acestea, Creighton nu a mentionat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar fi printre prioritatile tarii sale.

#Romania aderare Schengen, #Olanda opozitie Romania Schengen , #Schengen