Operatiunile din vami au legatura cu criminalitatea, nu cu Schengen - ambasadorul Lituaniei

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 17:29
2077 citiri
Operatiunile din vami au legatura cu criminalitatea, nu cu Schengen - ambasadorul Lituaniei

Arestarile care au avut loc recent la vamile din Romania au legatura cu criminalitatea, si nu cu aderarea tarii la Schengen, este de parere ambasadorul Lituaniei la Bucuresti, Vladimir Jarmolenko, atragand atentia ca subiectul contrabandei cu tigari,de pilda,este de mult prezent in prezent in presa.

Lituania sustine fara niciun fel de rezerve aderarea Romaniei la spatiul Schengen, a declarat, intr-un interviu, ambasadorul Vladimir Jarmolenko, care a adaugat ca autoritatile de la Vilnius sunt in general satisifacute de progresele inregistrate in implementarea cerintelor.

Intrebat daca considera ca Romania este pregatita sa intre in Schengen in acest moment, ambasadorul Jarmolenko a apreciat ca depinde de tara noastra sa se pregateasca in asa fel incat sa corespunda cerintelor Schengen. " Accesul la Schengen este posibil atunci cand sunt indeplinite conditiile formale", a mentionat ambasadorul Lituaniei la Bucuresti.

Lituania este satisfacuta de progresele Romaniei privind aderarea la Schengen

El a adaugat ca Lituania este in general satisfacuta de progresele inregistrate de Romania in implementarea cerintelor Schengen si sustine fara niciun fel de rezerve accesul Romaniei la spatiul Schengen.

Intrebat daca Lituania a intampinat greutati atunci cand a aderat la Schengen si daca a trebuit sa depuna preponderent eforturi economice sau diplomatice, ambasadorul Vladimir Jarmolenko a aratat ca tara sa a inceput sa se pregateasca cu multi ani inainte pentru a deveni membra a spatiului Schengen.

"Tinand cont de faptul ca noi trebuia sa gestionam granita externa, cu Rusia, la vest, regiunea Kaliningrad, iar spre est, cu Belarus, cerintele Schengen au fost implementate in regim foarte strict in ceea ce tine de aeroporturi, servicii vamale, misiunile diplomatice sau consulare ale Lituaniei, in toata lumea", a mentionat ambasadorul Vladimir Jarmolenko. El a adaugat ca a fost o decizie tehnica si politica a Lituaniei, cu sustinere din partea statelor membre partenere in UE.

Ambasadorul Lituaniei a mai afirmat ca aspectele tehnice ale procesului de pregatire in vederea aderarii la Schengen inseamna, in egala masura, si ca statul sa-si puna in ordine granitele. "Legislatia si documentatia au fost adoptate conform aquis-ului Schengen. Era necesar sa impui aceasta similaritate cu celalte state membre Schengen in ceea ce tine de sistemul juridic, procedurile existente. A fost foarte greu, dar am reusit, pentru ca am avut motive serioase sa fim in interiorul spatiului Schengen", a apreciat diplomatul lituanian.

Spatiul Schengen are nevoie de a fi protejat

El a adaugat ca avantajele statutului de membru Schengen sunt evidente, facand referire la libera circulatie a persoanelor, dar si la oportunitatile care apar pentru oamenii de afaceri si, in egala masura, si pentru studenti.

"Pe de alta parte, spatiul Schengen are nevoie de a fi protejat. Sistemul informatic Schengen are mecanisme de control a fenomenului migratiei si a criminalitatii. Acesta este interesul nostru comun. Avem mai multa libertate, avem intrari oarecum restrictive in spatiul respectiv si, in consecinta, avem mai multa siguranta. Iar granitele vor fi pazite cu mai multa grija, deci e bine in primul rand pentru cetatenii statelor noastre", a punctat ambasadorul Lituaniei la Bucuresti.

Intrebat despre legatura intre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie care se face in cazul Romaniei si Bulgariei, ambasadorul Lituaniei la Bucuresti a subliniat ca "sunt doua parti diferite".

In ceea ce priveste arestarile care au avut loc recent la vamile din Romania si legatura cu aderarea la Schengen, ambasadorul Lituaniei a spus ca, din punctul sau de vedere, demersul are legatura cu criminalitatea, nu cu aderarea la Schengen, fiind, de altfel, o operatiune care a inceput cu mai mult timp in urma.

"Daca va uitati la stiri, stiti ca se vorbeste foarte mult despre contrabanda cu tigari, deci subiectul acesta a fost in permanenta la stiri. Nu e nimic legat de motivatia politica, subiectul se axeaza pe criminalitate. Asa inteleg eu lucrurile", a apreciat ambasadorul Vladimir Jarmolenko.

Intrebat despre cooperarea Lituaniei cu Romania, ambasadorul Vladimir Jarmolenko a apreciat ca parteneriatele in organizatiile internationale presupun coordonarea unor perceptii politice comune, intelegere si sustinere.

"Toate acestea exista intre statele noastre. Inseamna ca exista nevoia de a ajunge la pozitii comune pe anumite probleme, prin mecanismul de consultari la diverse niveluri si initiative comune", a precizat ambasadorul Jarmolenko, mentionand ca exemplu cooperarea intre Romania si Lituania in cadrul UE in ceea ce priveste Grupul de prieteni ai R. Moldova.

Ambasadorul Jarmolenko a mai afirmat ca Romania si Lituania au o buna coordonare a pozitiilor atat in UE, cat si in NATO. Un exemplu de colaborare ar fi si crearea Centrului de securitate energetica deschis la Vilnius, initiativa sustinuta de Romania. "Statele noastre vor continua sa colaboreze pe acest domeniu, deoarece ambele sunt interesate de problema diversificarii resurselor si a securitatii energetice", a mentionat ambasadorul Lituaniei la Bucuresti.

Exportul din Lituania in Romania a crescut cu 52%

In ceea ce priveste relatiile economice romano-lituaniene, ambasadorul Vladimir Jarmolenko a mentionat ca sunt multe proiecte interesante, singura conditie este sa fie suficienti bani pentru realizarea acestora.

"Comparativ cu Romania, nu suntem o tara mare si am trecut prin criza economica. Aici in Romania cateva companii si-au suspendat activitatea din cauza crizei, dar un rezultat bun al anului trecut a fost faptul ca exportul din Lituania in Romania a crescut cu 52%", a declarat diplomatul lituanian. El a apreciat ca, in consecinta, consolidarea legaturilor economice nu depinde atat de politicieni si de oficialitati, cat de faptul ca exista posibilitati de afaceri.

Intrebat ce sfaturi ar avea Lituania pentru Romania pentru ca proiectele la Marea Neagra sa fie o reusita, in conditiile in care s-a spus ca Sinergia Marii Negre are puncte comune cu strategia privind Marea Baltica, ambasadorul Vladimir Jarmolenko a mentionat ca in urma cu cinci ani, cand a venit in Romania, Lituania a oferit consultanta si expertiza cu privire la elaborarea acestor proiecte romanesti.

"Daca a fost folositor pentru Romania, este bine. Lituania este, de asemenea, interesata de regiunea Marii Negre, este interesata de transportul prin intermediul acesteia", a mai afirmat diplomatul lituanian.

El a mentionat, de asemenea, intelegerea reciproca si sustinerea Romaniei pentru Lituania in ceea ce priveste regimurile totalitare. "Am avut sustinerea Romaniei in privinta acestei initiative", a precizat ambasadorul Lituaniei la Bucuresti, referindu-se la demersul de a cere UE incriminarea negarii crimelor regimului comunist.

Citeste si:
Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu
Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu
Dacian Cioloș s-a întâlnit săptămâna trecută cu mai mulți apropiați din USR, foști membri PLUS, și ar pregăti o demisie din partid, potrivit unor surse politice. Șansele sale de...
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Cu mai puțin de doi ani până la următoarele rânduri de alegeri, aproape toate partidele de pe scena politică au început să se orienteze după alianțe pe termen scurt sau lung. Dragnea a...
Comentarii
Kiatra-Neamt
rank 5
DA , dl. ambasador , aveti perfecta DREPTATE - dar ce facem cu CRIMA ORGANIZATA PORTOCALIE ???