Opinii: Ratarea spatiului Schengen, esecul statului totalitar

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 23:19
3950 citiri
Opinii: Ratarea spatiului Schengen, esecul statului totalitar
Foto: Arhiva

Tardiv, lamentabil si ilogic, discursul lui Traian Basescu fata de indepartatul spatiu Schengen. Intr-adevar, e simplu sa gasesti vinovatii in alta parte. De aceasta data, ei se gasesc in atitudinea discriminatorie a Angelei Merkel si Nicholas Sarkozy. Barna din fata ochilor nu ne-o vedem niciodata. Tipic pentru presedintele, fost jucator, al Romaniei.

De la conditiile tehnice, invocate de Traian Basescu, pana la practica realitatii de zi cu zi, e cale lunga. Cam cat cea de la promisiunile din campanie pana la realitatea din 6 mai.

Din punct de vedere tehnic, erau bani pentru toata lumea. Practic, am aflat ca austeritatea vine de la Cotroceni si ne va goli buzunarele.

Liderii Puterii, in frunte cu presedintele, au impresia ca actiunile lor interne sunt nebagate in seama de comunitatea internationala. Dimpotriva, greselile mediului politic si desele derapaje de la statul de drept ne-au adus in aceasta situatie.

Liderii europeni nu stiu inca daca in Romania exista si puterea numita generic judecatoreasca. Ceea ce s-a vazut, mai ales in ultimul an, a aratat lumii ca in tara noastra primordiale sunt deciziile prezidentiale puse in practica de guvern.

Calcand in picioare Parlamentul si sistemul de justitie, despre care oamenii nu mai stiu ce sa creada. Oameni care de ani de zile asteapta ca statul sa respecte decizii judecatoresti definitive, cetateni care inca isi mai asteapta banii promisi, refuzati de Executiv dar readusi in buzunare de judecatori. Fara justitie independenta nu exista stat de drept.

Sa nu stie Merkel si Sarkozy ca membrii Curtii Constitutionale sunt numiti politic si voteaza conform coloraturii de partid? N-au auzit ei de desele tragerii de urechi pe care Traian Basescu le adresa membrilor Curtii, reprosandu-le ca n-au incalcat Constitutia, luandu-le pensionarilor procente din drepturile banesti? Sa credem ca gestul lui Liviu Negoita, prin care condamna puterea judecatoreasca, cea care nu lasa guvernarea in pace, a trecut neobservat la Bruxelles?

Concentrarea puterii intr-o singura mana este atributul dictaturii. Ori, Europa nu vrea sa asa ceva in spatiul sau liber. Europa nu vrea ca serviciile de informatii sa fie folosite pe post de bau-bau, aruncand cu stenograme in piata.

Spatiul liber european nu doreste o forta de politie platita mizerabil, pregatita execrabil si fara pic de identitate proprie. Cine sa apere spatiul european, "sepepistii" lui Basescu sau politistii, care n-au bani nici de benzina pentru masina de serviciu?

Din pacate pentru noi, romanii, liderii Europei manifesta pareri de rau fata de intrarea noastra in UE. Cel putin asta ne arata imaginile cu domnul Basescu plimbandu-se stingher printre grupurile de oameni politici reuniti la ultimul summit.

La nivel intertari presedintele Basescu a avut o activitate aproape nula pe plan international. Depre Emil Boc ce mai e de spus, din moment ce pare ca nici nu conteaza la nivel european? Iar atunci cand numesti ministrul de Externe doar pe principii de loialitate electorala, in detrimentul unui profesionist adevarat, nu poti avea parte decat de o imagine externa dezastruoasa.

Domnul Basescu a gasit intotdeauna vinovati pentru toate problemele tarii, desi ne conduce de vreo 6 ani. Acum a gasit de cuviinta sa ne vorbeasca despre discriminarea Vestului fata de Romania.

Eu nu ma simt deloc discriminat. Ma simt chiar bine. Sunt multumit ca Europa nu ne-a uitat si este atenta la ce se intampla in Romania. Doar traim in UE, nu? Sa-i spuna cineva si lui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Schengen Romania, #Sarkozy Merkel Basescu Romania UE , #Schengen