Opinii: Romania si visul european

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 22:07
3536 citiri
Opinii: Romania si visul european
Foto: Arhiva

Iata ca, de ceea ce ne-am temut, n-am scapat. Dupa cat se aude, ministrii de Interne ai Germaniei si Frantei solicita la modul oficial comisarului UE pentru Afacerile Interne amanarea admiterii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

Motivatia este destul de nebuloasa si improprie pentru domeniul de referinta si, pe deasupra, amesteca, voit sau nu, problemele specifice ale celor doua tari, reprosandu-le la gramada chestiuni privind proasta functionare a justitiei, un nivel inalt al coruptiei sau mentinerea la cote ridicate a criminalitatii organizate.

Comentatorii sunt unanimi in a considera ca scrisoarea celor doi ministri, precum si argumentele invocate, constituie un abuz destul de evident, daca ne raportam la conditiile exprese formulate in legatura cu aceasta aderare.

Altfel spus, toate conditiile tehnice solicitate au fost indeplinite, dar, in final, onor arbitrii considera de cuviinta sa-si ridice pretentiile, ca doar e vorba de rudele sarace ale familiei, care trebuie sa mai transpire, pana vor fi acceptate de-a binelea in prea-distinsul conclav.

Desigur, starea proasta a justitiei, mecanismele deficitare de combatere a coruptiei sau crima organizata, care este de fapt "meritul" exclusiv al fratilor bulgari, sunt probleme care pot sa deranjeze, dar ele constituie o alta mancare de peste, care se serveste cu alta ocazie si in alte contexte.

Am fost, deci, din nou nedreptatiti, ceea ce nu este un lucru nou si nici nu va fi ultimul, dintr-o serie fara sfarsit.

Amaraciunea noastra poate insa lesne sa fie amendata de sansa pe care totusi am avut-o de a intra in organizatiile euro-atlantice, sa recunoastem, tot printr-un concurs oarecum arbitrar de circumstante favorabile. Caci, daca momentul aderarii ar fi intarziat, nu este deloc sigur ca n-am sta si acum in antecamera institutiei, in spatiul cenusiu dintre Europa si fosta URSS, acolo unde se afla fratii nostri basarabeni.

Motivele probabile ale demersului de mai sus pot sa inceapa de aici. De la regretul nemarturisit al rudelor bogate ca s-au grabit sa ne invite in UE, unde am contribuit substantial la amplificarea unor fenomene dezagreabile precum tigania, cersetoria, proxenetismul, contrabanda, lucruri cu care cei de acolo se impaca destul de greu.

Si, cum din UE nu prea mai au cum sa ne dea afara, incearca sa se decompenseze prin asemenea paliative, care oricum nu rezolva nimic.

Mai este vorba apoi de anumite gesturi cu caracter electoral. Liderii tarilor respective, dar si ai altor tari sunt si ei politicieni, sunt interesati sa-si imbogateasca zestrea de puncte cu impact electoral.

Iar asemenea initiative de mana forte dau bine la alegatori, care tind sa uite ca marile lor probleme, inclusiv in ceea ce priveste imigratia legala si ilegala, nu tin de prezenta romanilor sau bulgarilor. In vremuri de criza sunt la moda tapii ispasitori.

Este adevarat, pe de alta parte, ca nici romanasii nu prea vor sa-si faca ordine in propria ograda. Si aici marea vinovata este fara indoiala justitia.

Chestiunea coruptiei apartinand tot de ograda ei. Justitia tinde sa fie tot mai mult un stat in stat. Ea se considera de facto deasupra legilor, imuna la orice fel de obligatii si responsabilitati pe care le incumba calitatea ei.

Inamovibilitatea a devenit domnia bunului plac, iar calitatea de putere in stat, justificarea unor abuzuri si privilegii. De o buna bucata de vreme, procuratura sau DNA au instrumentat destule dosare de coruptie, inclusiv ale unor persoane apropiate de actualul executiv.

Aproape invariabil solutiile instantelor sunt in favoarea impricinatilor sau procesele se intind pana la calendele grecesti. Complicitatea dintre unii reprezentanti ai justitiei si lumea interlopilor a devenit una de notorietate. Si ar mai fi multe de adaugat, in aceasta ordine de idei.

Oricum, chiar daca o amanare a intrarii in Schengen ar deveni realitate, nu este un capat de tara. Lucrurile trebuie acceptate si abordate barbateste si cu distantarea filosofica necesara. Daca nu acum mai tarziu!

Iar in legatura cu afrontul moral ce sa zicem? Suntem destul de obisnuiti. Pana una-alta, ar trebui s-o lasam mai moale cu francofonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Romania spatiu Schengen, #reactii amanare Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza Bumsen
Bumsen
rank 5
Poza Leca Cantacuzino
Leca Cantacuzino
rank 5
Este adevarat, pe de alta parte, ca nici romanasii nu prea vor sa-si faca ordine in propria ograda. Si aici marea vinovata este fara indoiala justitia.