Ziare.com

Parlamentarii europeni nu vor sa schimbe regulile Schengen

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 07:44

   

Parlamentarii europeni nu vor sa schimbe regulile Schengen
Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom nu a reusit marti sa ii convinga pe membrii Parlamentului European reuniti in sesiune plenara la Strasbourg ca propunerea sa de reintroducere temporara, in conditii execptionale, a controalelor la frontierele nationale nu va afecta major acquis-ul Schengen.

Decizia Italiei de emitere a unor permise de sedere temporara miilor de imigranti tunisieni sositi pe teritoriul italian in ultimele luni, urmata de cererea Frantei de restabilire temporara a controalelor la frontiere, constituie un "joc de ping-pong intre Berlusconi si Sarkozy pe seama refugiatilor", a apreciat liderul liberalilor din PE, Guy Verhofstadt, in dezbaterea din plenul Parlamentului European privind fluxurile migrationiste si impactul lor asupra spatiului Schengen.

In opinia lui Verhofstadt, noul mecanism temporar de control al frontierelor Schengen, propus de Comisie, ar afecta insasi esenta Uniunii Europene si principiul liberei circulatii.

"Nu este nevoie de un nou mecanism, ci numai de consolidarea masurilor deja existente in acquis-ul Schengen", a spus liderul liberal.

"Mii de refugiati care pleaca din Libia in Tunisia inseamna o criza pentru Tunisia, dar 25.000 de refugiati veniti pe mare catre Europa nu pot reprezenta o criza pentru aceasta", a sustinut liderul socialistilor din Parlamentul European, Martin Schulz, care a denuntat abordarea 'populista' a fenomenului migratoriu.

Liderul grupului Verzilor din PE, Daniel Cohn-Bendit, a reamintit ca in timpul razboiului din Bosnia din 1992-1995 Uniunea Europeana a emis pemise temporare pentru a primi persoanele care fugeau din calea violentelor.

"Germania a primit atunci cateva sute de mii si ea inca exista", a afirmat Cohn-Bendit, criticand propaganda "populista si rasista" a unor politicieni europeni pe tema imigrantilor veniti din nordul Africii in Europa. In opinia sa, UE ar trebui sa propuna emiterea de permise temporare si o repartizare solidara a refugiatilor pe intregul teritoriu european.

Si popularii europeni au criticat abordarile nationaliste. "Solutia la problema imigratiei in Europa nu este revenirea la principiul 'fiecare pentru el' sau la o fortareata Europa, ci este vorba de mai multe solutii europene", a estimat liderul grupului PPE, Joseph Daul.

Comisarul european Cecilia Malmstrom (foto) a raspuns criticilor, spunand ca propunerile CE sunt rodul unei "pregatiri indelungate" si nu un "raspuns" dat de catre CE unui presedinte si unui premier, aluzie la Nicolas Sarkozy si Silvio Berlusconi.

"Este nevoie de un cadru clar, european; Schengen este un acquis magnific, dar el nu este perfect si are puncte slabe", a adaugat reprezentanta Comisiei Europene.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1057 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor