Ziare.com

PE someaza Comisia Europeana in cazul dosarelor Schengen pe Romania si Bulgaria

de Irina Ursu
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 15:12

   

PE someaza Comisia Europeana in cazul dosarelor Schengen pe Romania si Bulgaria
In urma refuzului Consiliului UE de a pune la dispozitia parlamentarilor europeni rapoartele de evaluare Schengen privind Romania si Bulgaria, Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne din cadrul PE a decis sa acorde un termen limita Consiliului pentru primirea acestor documente.

Eurodeputatii au decis ca presedintele Parlamentului European sa trimita o noua scrisoare oficiala Consiliului prin care sa ceara de urgenta punerea documentatiei de evaluare la dispozitia deputatilor europeni, a anuntat vineri europarlamentarul PSD Ioan Enciu.

Dupa ce Consiliul European a refuzat sa desecretizeze rapoartele, membrii Comisiei LIBE au convenit sa acorde Consiliului un termen limita pentru primirea rapoartelor de evaluare, adica 2 mai 2011, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In cazul in care Consiliul nu va trimite nici pana la aceasta data rapoartele de evaluare, Parlamentul European va emite un aviz prin care isi va manifesta dorinta ca Romania si Bulgaria sa adere la Spatiul Schengen, dar fara a fi in masura de a se pronunta asupra aderarii propriu-zise in lipsa documentatiei de evaluare.

Europarlamentarul roman Ioan Enciu a aratat ca "prin acest lucru se urmareste ca Parlamentul European sa isi indeplineasca obligatia juridica prevazuta de legislatia europeana astfel incat Consiliul sa nu poata folosi neprimirea avizului Parlamentului drept scuza pentru intarzierea aderarii celor doua tari."

Totodata, membrii Comisiei LIBE l-au mandatat pe presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, cu sarcina de a adresa Consiliului o noua cerere oficiala de punere imediata la dispozitia deputatilor europeni a documentelor de evaluare Schengen.

Ministrii UE nu vor vota in februarie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

Ministrii Justitiei si cei ai Afacerilor de Interne din cadrul Uniunii Europene nu vor vota cand se va discuta despre aderarea Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen, la reuniunea de pe data de 24 - 25 februarie, a declarat vineri europarlamentarul Carlos Coelho.

In consecinta, Parlamentul European nu va trebui sa emita o pozitie privind progresele celor doua state pana la acea data, a declarat europarlamentarul portughez, informeaza Novinite.

Coelho si-a exprimat din nou dezamagirea fata de faptul ca accesul PE la rapoartele privind progresele Romaniei si Bulgariei a fost respins.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1376 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

desteapta-te, romane!

"prin acest lucru se urmareste ca Parlamentul European sa isi indeplineasca obligatia juridica prevazuta de legislatia europeana astfel incat Consiliul sa nu poata folosi neprimirea avizului Parlamentului drept scuza pentru intarzierea aderarii celor doua tari."

adica ... "vrei, nu vrei, bei, grigore, aghiazma!"
vreti, nu vreti, romania libera si independenta va fi doar in amintire...

de ce nu se face un referendum, sa voteze toti romanii, daca vor sau nu ... smen-ghen!

desteapta-te, romane!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor