Predoiu: MCV nu va putea fi ridicat prin lobby politic sau institutional

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 23:02
1339 citiri
Predoiu: MCV nu va putea fi ridicat prin lobby politic sau institutional
Foto:evz.ro

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca Mecanismul de Cooperare si Veriricare (MCV) nu va putea fi ridicat prin lobby politic sau institutional, iar CE si statele membre nu vor accepta ridicarea mecanismului pana nu vor fi indeplinite toate obiectivele.

"Cred ca este evident pentru oricine ca, in ultima perioada, s-au facut progrese in cadrul MCV, dar suntem departe de realizarea tuturor obiectivelor. MCV nu va putea fi ridicat prin lobby politic sau institutional. Nici Comisia Europeana, nici statele membre nu vor accepta ridicarea mecanismului pana nu vor fi indeplinite toate obiectivele. Ideea ca totul se va rezolva cumva de la sine este gresita si daca mai sunt responsabili care impartasesc aceasta idee, trebuie sa o abandoneze", a declarat ministrul Catalin Predoiu, in cadrul unei conferinte de presa sustinute vineri.

Predoiu a amintit ca obiectivele Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie impus Romaniei de Comisia Europeana (CE) au fost gandite si redactate in 2006, pentru a interveni pe termen lung in reformarea sistemului judiciar, reformare care va continua pana la realizarea tuturor obiectivelor. Ministrul a subliniat ca orice pronostic legat de ridicarea MCV trebuie sa se lege de obiective si nu de date. "Este incorect sa spunem ca MCV va fi ridicat la data de sau in perioada de. Este corect sa spunem ca MCV va fi ridicat cand jurisprudenta va fi unitara, cant termenele vor fi previzibile si rezonabile, cand dosarele de mare coruptie vor fi soslutionate de ICCJ, cand CSM va elimina problemele de integritate din sistem, cand INM va functiona eficient", a aratat Predoiu.

In continuare, ministrul a decarat ca termenele lungi, jurisprudenta neunitara, precum si celelalte probleme nu pot fi explicate numai prin lipsa de finantare a sistemului judiciar sau de numarul mic de judecatori, iar aceasta idee nu nu poate fi credibila pentru cei corect informati asupra realitatilor, in absenta unor studii aprofundate in sistem.

Pe de alta parte, Predoiu a precizat ca etapa elaborarii si adoptarii legislatiei necesara reformei in justitie se apropie de final, rolul principal in acest proces fiind al Ministerului Justitiei, sprijinit de Consiliul Superior al Magistraturii si Legislativ.

"MJ s-a achitat bine de sarcina eleborarii si adoptarii legilor fundamentale ale Romaniei, codurile si legile de punere in aplicare a acestora. Este meritul tuturor echipelor care s-au succedat la minister, dar si al colaboratorilor externi", a aratat ministrul, care a adaugat ca in lunile urmatoare se va intra in etapa implementarii cadrului normativ elaborat de minister, etapa mai complexa, in care rolul primordial revine CSM, INM, ICCJ, sprijinite de MJ. "Speram ca aceste institutii se vor achita bine de sarcini, astfel intreg efortul din prima etapa ar fi inutil si rispit", a mai spus Predoiu. Totodata, acesta a subliniat ca in cadrul MCV, ministerul este in grafic, dar si ca ramane de vazut unde sunt celelalte institutii dupa raportul tehnic din februarie.

De asemenea, ministrul a precizat ca misiunea expertilor Comisiei Europene, care s-a incheiat joi, s-a conturat pe cateva directii care vizeaza pregatirea de catre minister a cadrului normativ necesar reformei, combaterea coruptiei prin Justitie, dar si gestionarea corecta de catre CSM a resurselor umane din sistemul judiciar.

Predoiu a adaugat ca raportul Comisiei Europene de la inceputul lui 2011 nu va fi determinat doar de constatarile din timpul vizitei la Bucuresti, ci si de tot ceea ce se va intampla in sistemul judiciar in perioada urmatoare. "Seriozitatea abordarilor si sinceritatea pozitiilor vor contribui la formarea pozitiilor expertilor", a afirmat ministrul Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#ridicare Mecanism Cooperare Verificare, #Romania MCV, #Mecanismul Cooperare Verificare , #Schengen
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Si daca UE va conditiona intrarea in spatiul Shengen de ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare inseamna ca acest obiectiv se amana pentru Calendele Grecesti!