Premierul francez: I-am spus lui Ponta de doua ori ca Romania nu intra in Schengen

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 14:05
8550 citiri
Premierul francez: I-am spus lui Ponta de doua ori ca Romania nu intra in Schengen

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a intervenit in dezbaterile din ultimele zile declansate de ministrul sau de Interne cu privire la minoritatea rroma si aderarea Romaniei la zona de libera circulatie Schengen, precizand ca intre cele doua chestiuni nu exista nicio legatura si ca premierul roman a fost informat in doua randuri ca tara noastra nu va adera la Schengen.

Marti, Jean-Marc Ayrault i-a raspuns deputatului UMP Julien Aubert, clarificand aceasta problema, scrie Europe1.

"Faceti un amalgam ridicol intre libera circulatie in sanul Uniunii Europene care priveste cetatenii romani si bulgari, din care o parte apartine unei minoritati cu drepturi europene, rromii, si Schengen", a inceput Ayrault.

Conform transcriptului publicat de guvernul francez, Ayrault a aratat ca i-a spus deja omologului roman, Victor Ponta, in doua ocazii, ca nu sunt intrunite conditiile pentru ca Romania sa adere la Schengen.

"Conditiile nu sunt indeplinite in intregime, si eu am discutat in doua ocazii cu omologul meu Victor Ponta, premierul roman, si raspunsul (in ceea ce priveste aderarea, n.red.) nu este posibil la 1 ianuarie anul viitor. Romania, ca si Bulgaria, are de facut progrese in materie de politie, in materie de justitie, in materie de control al frontierelor".

Ayrault a cotninuat aratand ca "este vorba despre frontierele Uniunii Europene, nu de cetatenii Uniunii. Nu este, asadar, vorba despre circulatia mea sau a dumneavoastra sau a tuturor celorlalti, ci despre cei ce ar putea traversa granitele Europei".

Si Schengen are reguli clare: statele membre trebuie sa asigure restul membrilor ca frontierele vor fi bine controlate, ca vor impiedica imigratia clandestina, ca vor lupta contra criminalitatii si traficului de persoane.

"Cu alte cuvinte, nu este vorba despre rromi, care sunt deja liberi sa circule, care vor beneficia de aceasta deschidere, ci imigrantii care vin din tari non-ruopene. Un turc sau un sirian care obtine o viza Schengen de la Romania ar putea spre exemplu sa circule in intreaga zona, si sa ajunga mai usor in Franta".

In fine, Ayrault a aratat ca aderarea unui nou stat la spatiul Schengen trebuie autorizata de o decizie unanima a ministrilor de Interne din toate tarile UE.

In ceea ce priveste rromii, premierul Frantei a aratat ca acestia pot deja circula liberi in sanul UE si singura diferenta, dupa intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, ar fi ca acestia nu vor mai fi nevoiti sa prezinte pasapoartele la frontiera. In Franta, rromii devin expulzabili, la fel ca orice alt cetatean european, la sfarsitul celor trei luni cat pot sedea fara a avea resurse materiale sau un loc de munca, situatie ce nu se va schimba dupa aderarea Romaniei la Schengen.

"Si este vorba despre responsabilitatea fiecarui stat, noi avem propriile responsabilitati fata de cetatenii francezi, fata de cei care traiesc in tara noastra, care respecta regulile si bineinteles fata de cei straini si care vor sa se integreze. Insa fiecare stat al Uniunii are propriile responsabilitati. Am abordat acest subiect cu premierul Victor Ponta in timpul vizitei mele din iunie de la Bucuresti. Acesta a spus clar, in conferinta de presa comuna, ca Romania are propriile responsabilitati, in special de a integra minoritatea rroma, si a recunoscut ca in ultimii ani ajutoarele europene au fost sub-utilizate", a mai spus premierul francez.

In ultimele zile, presedintele francez, Francois Hollande, a fost presat sa cheme la ordin ministrii care se cearta pe tema felului in care Franta trateaza populatia rroma.

Hollande nu s-a amestecat insa deocamdata in disputa declansata de ministrul de Interne, Manuel Valls, care a afirmat ca majoritatea rromilor din Franta nu se va integra niciodata si trebuie retrimisa in tara de origine.

Valls a fost criticat public de cel putin trei colegi de Guvern. Cearta a tensionat relatiile intre partidul Socialist al lui Hollande si partenerul sau de coalitie, Verzii.

Ministrul de Interne francez a gasit solutia la situatia rromilor: Expulzarea din Franta

Franta a aratat, saptamana trecuta, ca s-ar putea alatura altor tari europene care blocheaza aderarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, pe fondul temerilor privind migratia rromilor din cele doua tari.

"Astazi, consideram ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile de integrare", a spus purtatoarea de cuvant a Guvernului fracez, Najat Vallaud-Belkacem.

Cu o zi inainte, Comisia Europeana avertiza Parisul ca atitudinea sa cu privire la rromi incalca angajamentele europene cu privire la libertatea de miscare.

Presa franceza scria, joi, ca presedintele francez, Francois Hollande, ar fi apreciat, in cadru restrans, ca doar o mica parte dintre rromi incearca sa se integreze in Franta si majoritatea trebuie trimisi in tara de origine.

Ministrul de Interne francez a gasit solutia la situatia rromilor: Expulzarea din Franta

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#premier Franta Schengen Romania, #Ayrault Ponta Romania Schengen , #Schengen