Ziare.com

Presedintele bulgar: Amanarea intrarii in Schengen a Bulgariei si Romaniei este motivata politic

de Florin Necula
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 18:05

   

Presedintele bulgar: Amanarea intrarii in Schengen a Bulgariei si Romaniei este motivata politic
Presedintele bulgar Rosen Plevneliev este de parere ca amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este motivata politic.

Plevneliev a facut declaratiile dupa o intalnire cu presedintele celui mai nou membru al Uniunii Europene, Croatia, Ivo Josipovici, aflat intr-o vizita oficiala la Sofia, luni, informeaza agentia Novinite.

"Este evident pentru toti cei implicati ca Bulgaria si Romania sunt pregatite, ca lucram eficient la granite si, as putea sa spun, mult mai bine decat alte tari", a spus presedintele bulgar.

Adio, Schengen! Dupa Franta, si Germania cere masuri impotriva Romaniei (Video

"Comisia Europeana a afirmat cu fermitate ca Bulgaria si Romania sunt pregatite din punct de vedere tehnic pentru Schengen", a adaugat liderul de la Sofia.

Acesta a sugerat ca amanarea este motivata de politicile nationale din unele tari membre UE.

"Schengen nu este o problema de politica intr-o tara sau alta. Marile politici sunt cele ale responsabilitatii si solidaritatii comune in cadrul Uniunii Europene", a sustinut Rosen Plevneliev.

Ambasadorul Italiei: Romania a indeplinit toate cerintele Schengen, ar fi trebuit sa fie membra

"Bulgaria a actionat responsabil, a investit sute de milioane si isi pazeste granitele Schengen eficient. Asa ca ar trebui sa se astepte la solidaritate din partea restului Europei. Deoarece suferim si pagube economice seriose din cauza acestei pozitii de mijloc in care ne aflam blocati", a mai spus Plevneliev.

Dupa Franta, in ultimele saptamani, si Germania s-a declarat impotriva aderarii Romaniei la spatiul Schegen. Ministrul German de Interne a acuzat gradul redus de absorbtie a fondurilor europene din Bulgaria si Romania si a cerut Comisiei Europene sa ia masuri.

In schimb, ambasadorul Italiei in Romania, Diego Brasioli, considera ca Romania a indeplinit cu succes toate cerintele sistemului Schengen si ca ar fi trebuit sa fie deja membra, precizand ca de la 1 iulie 2014 Italia va prelua presedintia UE si "va face tot posibilul pentru a atinge acest important rezultat".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1240 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor