Probleme serioase in Schengen: Reintroducerea controalelor la granite, posibila - Financial Times

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:56
3489 citiri
Probleme serioase in Schengen: Reintroducerea controalelor la granite, posibila - Financial Times
Foto:opiniatimisoarei.ro

Spatiul Schengen a devenit al doilea mare proiect european, dupa moneda unica, care e contestat puternic de catre unele din statele membre, in conditiile in care cele mai importante tari vest europene sunt ingrijorate de afluxul de imigranti proveniti din nordul Africii sau din Europa de Est, ceea ce poate duce la schimbari majore si chiar la posibilitatea de reintroducere partiala a controalelor la granite.

Tensiunile din jurul Schengen au crescut de la inceputul anului, cand revoltele din tarile arabe au facut ca zeci de mii de nord-africani sa imigreze pe mare in Europa si au atins un maxim cand guvernul francez, revoltat de sosirea in Italia a 30.000 de imigranti tunisieni, din care cei mai multi intentionau sa vina in Franta, a obtinut scutiri de la UE, pentru ambele tari, de la obligatia de a permite circulatia libera, fara vize, informeaza Financial Times.

Rezultatul e acela ca mai multe guverne europene au cerut Comisiei Europene o modificare substantiala a modului in care pot reintroduce controalele la frontierele din Spatiul Schengen, care acum pot fi repuse foarte greu, dar care ar putea deveni o practica la ordinea zilei.

Subiectul va fi transat la reuniunea Consiliului European din 24 iunie, dupa negocieri intre guvernele nationale si Comisia Europeana, executivul UE.

Deja unele tari au luat-o inainte si au reinceput patrularea la granite si chiar au reintrodus controalele. Pe langa Franta, care a introdus mai multe patrule la granite, Danemarca a anuntat ca va relua controalele vamale la granitele cu Suedia si Germania, altele decizii fiind verificate de Comisia Europeana pentru posibile incalcari ale regulilor Schengen.

Chiar si dreptul cetatenilor UE de a se stabili in unele tari comunitare e pus in discutie de guvernul olandez, care se afla sub presiunea faptului ca liderul de extrema dreapta Gert Wilders dobandeste tot mai multa popularitate prin propunerea ca cetatenii UE care nu muncesc sa fie expulzati din tara.

Acelasi fenomen, al presiunii partidelor anti-imigratie, care fura tot mai multe voturi de la partidele traditionale, determina guvernele sa ia atitudine atat impotriva regulilor Schengen, cat si a extinderii acestui spatiu, prin aderarea Romaniei si Bulgariei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#probleme Spatiu Schengen, #Schengen reintroducere controale , #Schengen