Raport PE: Romania si Bulgaria sunt pregatite pentru aderarea la spatiul Schengen

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 12:46
2968 citiri
Raport PE: Romania si Bulgaria sunt pregatite pentru aderarea la spatiul Schengen

Romania si Bulgaria au demonstrat ca sunt suficient de pregatite pentru aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen intr-o maniera satisfacatoare, releva proiectul raportului elaborat de eurodeputatul Carlos Coelho cu privire la extinderea spatiului Schengen, prezentat marti dimineata in Comisia de libertati civile a PE (LIBE).

Documentul redactat de Carlos Coelho arata ca, "tinand cont de rezultatele evaluarilor si a vizitelor de reevaluare necesare realizate de echipele de experti, raportorul ajunge la concluzia ca, desi exista unele chestiuni deosebite care vor necesita o informare periodica si o urmarire pe viitor, acestea nu constituie un obstacol pentru deplina aderare a celor doua state membre" la spatiul Schengen.

Amendamentele la raportul Coelho se pot depune pana in 14 aprilie, iar documentul urmeaza a fi supus votului in Comisia LIBE in data de 2 mai. Votul in plen va avea loc in sesiunea de la Strasbourg din luna iunie, inaintea reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din aceeasi luna. In procesul decizional privind extinderea spatiului Schengen, Parlamentul European trebuie sa isi dea un aviz consultativ.

Concluziile expertilor europeni (din Sch-EVAL, grupul de lucru pentru evaluare Schengen) au fost deja aprobate de Consiliu si trimise Parlamentului European, cu exceptia raportului privind ultima vizita de reevaluare privind granitele externe ale Bulgariei, care trebuie sa fie aprobat de Consiliu si trimise catre PE, chiar daca raportorul a avut ocazia de a primi documentul intr-o "maniera informala".

"Bulgaria indeplineste toate cerintele necesare si, in unele privinte, cum ar fi securitatea frontierelor maritime si eliberarea vizelor, este de fapt mult mai avansata decat tarile care sunt deja membre", mai arata raportul.

Raportorul sustine ca trebuie tinut cont de faptul ca zona Bulgaria-Turcia-Grecia este una din cele mai sensibile arii ale frontierelor externe ale UE, in termeni de migratie ilegala, ceea ce face necesar ca Bulgaria sa adopte unele masuri aditionale, mai ales pentru a pregati un plan special care sa contina actiunile de implementat in momentul intrarii in Schengen si de asemenea o abordare comuna (intre Grecia, Turcia si Bulgaria) pentru a putea raspunde la posibila crestere a presiunii migrationiste.

"In acest context, raportorul prezinta un amendament prin care solicita ca statele membre vizate sa informeze in scris PE si Consiliul, intr-o perioada de sase luni de la data intrarii in vigoare a acestei decizii, cu privire la implementarea acestor masuri aditionale", se mai mentioneaza in raportul elaborat de Carlos Coelho.

In cadrul reuniunii de marti din LIBE, raportorul PE a subliniat ca este necesar ca viitorul sistem de evaluare Schengen sa nu opereze cu duble standarde, fiind necesar astfel ca toate tarile Schengen, atat membre, cat si candidate, sa fie supuse acelorasi criterii de evaluare.

In final, raportul Coelho arata ca este important de reamintit ca eliminarea controalelor la granite cere un nivel minim de incredere reciproca intre statele membre cu privire la existenta unor controale eficiente la granitele externe, intrucat securitatea spatiului Schengen depinde de rigoarea si eficienta cu care fiecare stat membru isi desfasoara controalele la granitele sale externe.

Reprezentanta presedintiei ungare a Consiliului UE a reafirmat ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen, o prioritate a presedintiei ungare a Consiliului UE, ar trebui sa aiba loc de indata ce toate conditiile sunt indeplinite.

In interventia sa, eurodeputatul Simon Busuttil (PPE) a mentionat ca este important ca toate criteriile de aderare la spatiul Schengen sa fie respectate si dupa aderare, in conditiile in care cele doua tari candidate se confrunta cu diverse provocari.

Eurodeputata bulgara Iliana Iotova (S&D) a spus ca sustine concluziile raportului Coelho si si-a exprimat opozitia fata de tentativele de legare a procesului de evaluare Schengen de Mecanismul de cooperare si verificare in justitie (MCV).

Ideea a fost sustinuta si de Ioan Enciu (S&D), shadow-raportor al PE pentru extinderea spatiului Schengen, care a mentionat ca este important sa nu se faca nicio conexiune intre procesul de evaluare Schengen si alte dosare, precum MCV.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....