Revolutiile arabe ar putea impiedica aderarea Romaniei la Schengen - expert bulgar

Autor: Ana Ilie
Vineri, 04 Martie 2011, ora 16:21
2502 citiri
Revolutiile arabe ar putea impiedica aderarea Romaniei la Schengen - expert bulgar

Sansele Romaniei si Bulgariei de a intra in zona Schengen sunt periclitate de revolutiile din lumea araba, care aduc in atentia Europei problemele puse de imigratia necontrolata.

Expertul bulgar Marin Lessenski, de la European Policy Initiative (EuPI), al Open Society Institute - Sofia, scrie, intr-un editorial pentru Sofia Echo, ca o coalitie de membri UE nu doreste ca Romania si Bulgaria sa intre in zona Schengen in martie 2011, si exista riscul ca aceasta operatiune sa fie amanata cu minim sase luni, maxim cativa ani.

"Revolutiile arabe au un efect secundar neasteptat asupra extinderii zonei Schengen, intrucat alimenteaza temerile europenilor de presiunile imigratiei necontrolate. Acesta este factorul neprevazut care ar putea fie sa extinda si intareasca Shengen cu Bulgaria si Romania, fie, dimpotriva, sa faca UE sa pastreze status quo-ul si sa refuze schimbarea acum".

"Pentru a depasi acest impas, Bulgaria, Romania si criticii lor ar trebui sa inceapa imediat dialogul pentru a ajunge la o solutie comuna care ar putea include noi masuri compensatorii pentru a tempera temerile publice si opozitia politica la extinderea Schengen", recomanda expertul.

"Bulgaria si Romania, din nou, par ca se afla la locul nepotrivit, in conditiile in care mai multi membri UE se opun integrarii in Schengen, planificata pentru martie 2011. Principalul argument al amanarii este ca aceste tari se tem ca nu vor fi protejate granitele externe intr-o regiune strategica a Europei. Insa argumentatia lor, care variaza, lasa impresia ca Bulgaria si Romania sunt ostatici ai motivelor care nici nu depind de ele nici nu au legatura directa cu criteriile aderarii la Schengen, cum ar fi presiunea migrationista asupra Greciei si sudului Europei in general", continua Marin Lessenski.

Expertul identifica doua fapte alarmante in actuala situatie: "In primul rand, cea mai serioasa schimbare in definirea criteriilor de aderare la Schengen ar putea fi introducerea criteriului politic, in afara criteriilor existente. In al doilea rand, nu exista practic niciun dialog intre Bulgaria si Romania si grupul criticilor lor si asta nu garanteaza vreo solutie clara si comuna in curand".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#revolutie orientul mijlociu, #aderare Schengen, #Romania Bulgaria aderare Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Expert in ce ? In castraveciori murati ? - Dimpotriva, revolutiile arabe vor accelera aderarea Romaniei la Schengen ! Bulgarii treaba lor, nu sunt la noi pe inventar