Ziare.com

Romania a alocat peste un miliard de euro pentru aderarea la Schengen

Vineri, 08 Martie 2013, ora 15:28

   

Romania a alocat peste un miliard de euro pentru aderarea la Schengen
Romania a alocat peste un miliard de euro, de la bugetul de stat si fonduri europene, pentru sustinerea masurilor necesare aderarii tarii noastre la Spatiul Schengen, cea mai mare parte a proiectelor fiind desfasurate de Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Afacerilor Externe.

Astfel, din suma totala de 1.047.000.000 de euro, alocata prin MAI, 524.5 milioane de euro au fost alocate de la bugetul de stat - imprumut guvernamental garantat de stat pentru derularea contractului cu EADS, 132 de milioane de euro reprezinta resurse de la bugetul de stat si din cofinantari, 123 de milioane de euro din Fonduri PHARE, 158 de milioane de euro din Facilitatea Schengen, 60 de milioane de euro din Fondul Frontierelor Externe, iar 50 de milioane de euro alte surse - Facilitatea de tranzitie, dobanzi, programe de asistenta tehnica.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Administratiei si Internelor, prin Facilitatea Schengen, instrument financiar european cu un mare impact, incheiat cu o absorbtie a fondurilor alocate de aproape 100%, au fost derulate investitii in valoare de aproximativ 353 milioane euro de catre MAI, MAE si STS.

Schengen, amanat oficial: Olanda asteapta MCV-ul, Stroe nu este "nemultumit"

MAI precizeaza ca, de exemplu, valoarea totala a investitiilor derulate prin Facilitatea Schengen a fost de 353 milioane euro, diferenta de fonduri de la 158 milioane (MAI) fiind atribuita altor institutii (MAE si STS), dar tot pentru proiecte care au vizat sustinerea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Pentru realizarea si implementarea SISF (Sistemul Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat) a Romaniei, in august 2004, MAI a incheiat un contract cu EADS Deutschland GmbH Germania.

Ministerul Afacerilor Externe a cheltuit peste 56 de milioane de euro pentru a securiza frontierele externe ale Uniunii Europene, din aceasta suma totala 14,3 milioane de euro provenind de la bugetul de stat, in timp ce 41,7 milioane de euro constituie fonduri europene nerambursabile.


Astfel, "in total, pentru obiectivul de pregatire a aderarii Romaniei la spatiul Schengen si securizarea frontierei externe a UE, au fost alocate prin bugetul Ministerul Afacerilor Externe fonduri in valoare totala de 56.020.836 euro, din care 41.700.984 euro fonduri europene nerambursabile si 14.319.852 euro contributie nationala", a precizat MAE.

Principalele linii de finantare pentru aceste proiecte au fost sau sunt Fonduri PHARE, Facilitatea Schengen si Fondul Frontierelor Externe( FFE).

Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) a decis sa reia discutia referitoare la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen inainte de finalul lui 2013, avand in vedere o abordare in doua etape, a anuntat presedintia irlandeza a Consiliului UE la finalul reuniunii de joi.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1304 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Putem aloca si 100 de miliarde daca...

...nu scapam de coruptii din guvern,din parlament,de premierul plagiator,de mitocanii din PNL si de politicienii condamnati penal si inca in functii.

 

bine spui dar cred ca sunt corupti peste tot,!

daca cei de la conducerea de pana in 2011 au fost basma curata de ce nu au reusit ei performanta ?!. Chiar crezi ca numai cei numiti de tine sunt corupti?. Eu ma indoiesc gandindu-ma la Videanu, Berceanu, Prigoana si mai sunt.....

USL si-a batut joc de toti acei bani!

Degeaba au platit romanii 500 de milioane si UE inca vreo 700 de milioane de euro pt Schengen, daca din cauza unora ca Fenechiu, Dragnea, Pivniceru, becali, Stan, Voiculescu, aceasta imensa suma se duce pe apa sambetei.
Plagiatorul si Cacarau si-au batut joc de aceasta suma uriasa, angajandu-i pe post de ministri pe infractorii Dragnea si fenechiu, punandu-l pe Becali membru al Comisiei Juridice din parlament, atacand CSM prin intermediul unor judecatori corupti si condusi de un ministru vcare se plimba cu masina lui Nastase.
Asta e!
Romania poate sa bage si 5 miliarde in Schengen...atata vreme cat coruptia e la nivel de parlament si guvern, banii aia intra de fapt in buzunarele vamesilor si ale politicienilor!

 

Cite miliarde a alocat deja EU pentru aducerea la nivel a RO?

Este normal sa contribuim si noi, cu bani si cu eforturi, dar sa nu uitam ca beneficiem si de un ajutor nerambursabil enorm! Cind ii vom injura data viitoare fe fratii europeni, ar trebui sa nu uitam acest lucru si sa evaluam situatia de maniera educata!

 

nu Romania a alocat acesti bani ci Uniunea Europeana

lasa-ti cuvintele murdare la o parte si recunoasteti adevarul ca coruptia in Romania a mancat 1 miliard de euro care era destinat intrarii in Schengen

 

frumos zis .....

"Romania a alocat peste un miliard de euro pentru aderarea la Schengen" !!!!!
pai cam jumate' din miliardu' asta ne-a fostb dat de pomana de comunitatea europeana, iar restul tot al altora a fost caci noi ne-am imprumutat si din buzunar nici-un chior n-am scos. interesant este sde aflat cine pomana a papat dupa ce potu' mioritzeste si impartial alocat. aud.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor