Ziare.com

Romania este pregatita sa adere la Schengen, Bulgaria inca nu - presedintia UE

Joi, 24 Februarie 2011, ora 21:07

   

Romania este pregatita sa adere la Schengen, Bulgaria inca nu - presedintia UE
Romania este pregatita sa adere la spatiul Schengen, dar nu poate, pentru ca Bulgaria nu este inca in acelasi stadiu, anunta presedintia ungara a Uniunii Europene.

"Romania a finalizat pregatirile tehnice cerute pentru toate zonele de evaluare ale acquis-ului Schengen", este pozitia oficiala a Ungariei, exprimata intr-o declaratie publicata dupa ce ministrii de interne UE au discutat chestiunea la Bruxelles.

Insa Bulgaria a incheiat toate capitolele, cu exceptia unuia, urmand ca o noua misiune de experti UE sa verifice la sfarsitul lunii martie daca deficientele ramase in gestionarea granitelor au fost rezolvate.

Nu s-a facut niciun anunt legat de un nou calendar pentru aderare, cu toate ca octombrie este vehiculat, pentru ca atunci va avea loc urmatoare schimbare a orarului aeropoturilor, ceea ce va oferi o sansa de armonizare intre cursele Bulgariei si Romaniei cu cele din Schengen.

Ungaria a insistat ca "aderarea Romaniei si Bulgariei, dupa indeplinirea tuturor criteriilor, ramane o prioritate" a presedintiei sale, ce va expira la 30 iunie.

O propunere germana de facilitare a aderarii celor doua state prin ridicarea controalelor la aeroporturi mai devreme, mentinand controalele la granite pana cand Bulgaria isi va rezolva problemele, a fost sustinuta de unele state.

In schimb, Germania a cerut introducerea unui mecanism de suspendare a aranjamentelor Schengen in cazul in care aderarea celo doua ar duce la o crestere de necontrolat a imigratiei.

"Cu privire la pozitiile prezentate de unele state membre, presedintia va continua sa lucreze spre o solutie acceptabila pentru toate partile", a spus Ungaria.

Sursa: rNews

Articol citit de 1639 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Felicitar!

Asta dovedeste ca Romania este pe drumul cel bun si ca se fac eforturi ca tara noastra sa adere la acest spatiu Schengen, pentru ca meritam sa fim acolo. Spre binele tutror ca ni se deschid noi si noi oportunitati!

 

Aderare

Vom adera repede, nu cred ca se va vrea crearea unui precedent periculos.

Imigratie

60% din imigrantii ilegali vin prin Grecia.Inspectorii UE sa faca ture p-acolo!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor