Romania in Schengen: Grupul de evaluare da vineri raspuns pentru raportul tehnic

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 09:46
2166 citiri
Romania in Schengen: Grupul de evaluare da vineri raspuns pentru raportul tehnic
Foto: charter97.org

Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) decid, vineri, daca adopta rapoartele tehnice privind Romania si Bulgaria.

Raportul de evaluare Schengen al Romaniei in domeniul SIS/SIRENE a fost prezentat in 14 ianuarie, la Bruxelles.

Franta a cerut atunci un timp suplimentar pentru studierea raportului, rezervandu-si optiunea de a pune mai multe intrebari referitoare la starea Sistemului Informatic Schengen (SIS) in Romania.

Termenul limita pentru a cere explicatii a expirat la 21 ianuarie, fara ca reprezentantul acestui stat sa ceara informatii partii romane, noteaza Mediafax.

La acea data, raportul privind Romania a fost evaluat pozitiv de reprezentantii celorlalte state din grupul Sch-Eval, el subliniind ca Romania corespunde in totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE.

Tot atunci au fost discutate si doua rapoarte privind Bulgaria, respectiv SIS/SIRENE si rezultatele reevaluarii frontierei terestre intre Bulgaria si Turcia. Acesta din urma a primit un aviz negativ din partea expertilor UE, iar Franta, Germania si Finlanda au cerut o a doua reevaluare.

In aceste conditii presedintia ungara a UE analizeaza posibilitatea aderarii partiale, in martie, a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), seful Departamentului Schengen, Marian Tutilescu declara recent ca acesta propunere nu este singura. El a explicat ca, avand in vedere rapoartele pozitive ale Romaniei si Bulgariei pe frontierele aeriene, este posibil ca cele doua tari sa intre in Spatiul Schengen, in prima faza, doar cu aceste elemente. Ulterior, se poate lua o decizie privind aderarea completa.

Franta si Germania considera insa ca Romania si Bulgaria ar trebui primite in Schengen numai daca inregistreaza progrese in lupta impotriva coruptiei si in reformarea sistemului judiciar. In plus, Finlanda s-a raliat si ea celor doua tari.

Basescu acuza Franta si Germania de discriminare in cazul aderarii la Schengen

Presedintele Traian Basescu a precizat ca Romania cere ca aderarea la Schengen sa se faca in baza regulilor convenite prin tratatele UE si sa nu fie tratata discriminatoriu, subliniind ca nu exista nici cel mai mic indiciu ca Romania ar genera riscuri privind fluxurile migratorii ilegale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#aderare spatiul Schengen, #rapoarte Romania Bulgaria , #Schengen