Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania primeste ajutor pe Schengen de la... Liechtenstein

Sambata, 07 Mai 2011, ora 09:55
2126 citiri
Romania primeste ajutor pe Schengen de la... Liechtenstein

Cum n-au reusit sa ne integreze in spatiul Schengen la data stabilita initial, autoritatile romane fac acum tot posibilul pentru a accelera procesul pe cat posibil. Astfel, seful Departamentului Schengen de la Ministerul de Interne ia lectii in acest domeniu de la elevetieni si pare-se ca pana si micutul stat Liechtenstein ne-ar putea ajuta cu ceva.

Chestorul Marian Tutilescu s-a intanit vineri cu seful Politiei Judiciare Federale din Elvetia, Michael Perler, si cu cel din Principatul Liechtenstein, Jules Hoch, pentru a aprofunda cooperarea la nivel de structura de politie.

"Discutiile purtate cu acest prilej au evidentiat nivelul ridicat al relatiilor romano-elvetiene, Ministerul Administratiei si Internelor din Romania si Departamentul Federal pentru Justitie si Politie din Elvetia dezvoltand un dialog fructuos atat la nivelul celor doi ministri, cat si in plan operativ, pentru combaterea criminalitatii", se arata intr-un comunicat MAI, remis Ziare.com.

Documentul citat mai subliniaza ca tara noastra a fost sprijinita de elvetieni in procesul de pregatire pentru aderarea la spatiul Schengen, pe problematica SIRENE.

In plus, in cadrul intalnirii "a fost exprimata intreaga deschidere pentru dezvoltarea cooperarii cu Liechtenstein in domenii de interes comun, cu atat mai mult cu cat atat Romania, cat si Principatul au un obiectiv comun: aderarea la Spatiul Schengen".

Principatul Liechtenstein este a patra cea mai mica tara a Europei (dupa Vatican, Monaco si San Marino), avand doar putin peste 30.000 de locuitori.

In acest timp, liderii UE vor analiza efectuarea unor posibile schimbari in Tratatul Schengen in cadrul unei ample dezbateri pe tema problemelor legate de migratie programata sa aiba loc in timpul summit-ului de la 24 iunie, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Van Rompuy a precizat ca sefii de stat si de guvern comunitari vor "reflecta" asupra unor posibile modificari ale actului normativ, pentru a "suspenda temporar aplicarea deplina a prevederilor Schengen".

Totusi, aceasta suspendare ar urma sa fie pusa in practica "in situatii exceptionale si strict delimitate", a adaugat Van Rompuy.

B.B.

Noi calcule privind pierderile înregistrate de transportatori din cauza întârzierilor la frontierele terestre. Cifrele se ridică la ordinul miliardelor de euro
Noi calcule privind pierderile înregistrate de transportatori din cauza întârzierilor la frontierele terestre. Cifrele se ridică la ordinul miliardelor de euro
Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut, anul trecut, 2,55 miliarde de euro din cauza întârzierilor înregistrate la frontiere, comparativ cu 2,41 miliarde de euro în 2022, a...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Schengen Romania aderare, #Schengen Romania Tutilescu , #Schengen