Rusia inghite Crimeea: De ce e nevoie de Romania si Bulgaria in Schengen

Sambata, 29 Martie 2014, ora 16:39
4217 citiri
Rusia inghite Crimeea: De ce e nevoie de Romania si Bulgaria in Schengen

Eurodeputatul liberal Norica Nicolai a transmis o scrisoare deschisa adresata guvernelor din Franta, Germania, Finlanda si Olanda, in care se mentioneaza ca tergiversarea integrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen va slabi sistemul de aparare al UE si demonstreaza lipsa de eficienta si unitate a liderilor europeni.

Norica Nicolau cere reprezentantilor acestor state sa accepte Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, aratand care sunt implicatiile amanarii acesteia in contextul extern actual.

Norica Nicolai spune ca situatia din Ucraina demonstreaza ca amanarea securizarii granitelor UE nu e o optiune reala si decizia de adoptare a unor masuri legale ar fi trebuit luata cu mai mult timp in urma.

Implicarea Rusiei in Crimeea, urmata de un raspuns putin convingator al Occidentului, demonstreaza ca "granitele estice ale Uniunii pot fi expuse pericolului dezintegrarii", sustine Norica Nicolai intr-un comunicat remis sambata Ziare.com.

Norica Nicolai vorbeste si despre faptul ca la nivelul Uniunii Europene deciziile in problemele de afaceri externe se iau foarte greu, interesele politice nationale sau blocajele tehnice fiind factori care impiedica luarea unor hotarari in timp mai scurt.

Desi aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen nu tine neaparat de domeniul afacerilor externe, trebuie evaluata prin prisma efectelor de lunga durata in cazul unui nou refuz.

Decalajul dintre Est si Vest se mentine si este acceptat de tarile puternice

Astfel, un nou refuz va arata ca in continuare exista un decalaj intre Est si Vest, chiar si in interiorul UE.

In acelasi timp, Federatia Rusa, "aflata in prezent in cursul unei perioade de renastere din punctul de vedere al ambitiilor teritoriale si geopolitice, vede deja continentul ca pe unul impartit intre propriile interese si cele ale Europei. Anii lungi de negocieri ne arata ca Moscova are dificultati in a abandona aceasta abordare", spune Norica Nicolai.

Europarlamentarul roman se intreaba de ce ar vrea anumite tari din vestul Europei, precum Olanda sau Finlanda, sa "insiste pe aceasta falsa diviziune".

In al doilea rand, Norica Nicolai spune ca Romania si Bulgaria au implementat in ultimii ani cele mai bune tehnologii si standarde de control la frontiera, "tehnologii ce utilizeaza mijloace de securitate pe care unele state vechi membre ale zonei Schengen nu le aplica", spune Norica Nicolai.

Intarzierea in luarea deciziilor va slabi sistemul de aparare al Europei

Situatia din Crimeea, ca si cea de pe teritoriul Republicii Moldova in Transnistria, alaturi de amanarea aderarii Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen, vor slabi evident sistemul de aparare al Europei, considera Norica Nicolai.

Aceasta situatie poate fi evitata prin crearea unei zone Schengen unite si deplin integrate.

Situatia din Ucraina este o lectie din care liderii ar trebui sa invete ca tergiversarea in procesul de luare a unei decizii este echivalenta cu pierderea oportunitatii intaririi granitelor si consolidarii relatiilor cu statele partenere.

Aducerea Ucrainei mai aproape de UE a fost compromisa in 2012 si 2013 de maniera lenta de luare a deciziilor, lucru care a dus si la pierderea sanselor pentru Georgia sau Turcia, in cadrul incercarii de apropere la UE.

"Prin urmare, invit guvernele din Europa de Vest care, din ratiuni politice interne, tin Romania si Bulgaria prizoniere intr-o situatie penibila, sa isi reconsidere atitudinea! Fac apel catre acei lideri europeni ce au mici interese electorale in sensul multumirii unor alegatori xenofobi, sa puna in balanta, asa cum se cuvine, viitorul concret al proiectului European!

Le cer sa isi tina cuvantul si sa accepte Romania si Bulgaria in spatiul Schengen! Toate criteriile legale, tehnice si politice sunt indeplinite, iar in acest moment ne confrumtam cu provocari strategice si de securitate. Orice alt nou motiv de amanare nu poate fi decat o grava greseala!", spune Norica Nicolai la sfarsitul scrisorii deschise.

Citeste si:
CCR a respins sesizarea USR. Revocarea din funcția de președinte a Senatului a Ancăi Dragu, constituțională SURSE
CCR a respins sesizarea USR. Revocarea din funcția de președinte a Senatului a Ancăi Dragu, constituțională SURSE
Curtea Constituţională (CCR) a dezbătut miercuri sesizarea făcută de către USR privind revocarea din funcția de președinte al Senatului a Ancăi Dragu. Conform unor surse din CCR, citate de...
Reacție din tabăra USR în urma perchezițiilor de la Primăria Iași: ”Ce mai aşteaptă PNL, în ceasul al şaisprezecelea, ca să se delimiteze de Chirica?”
Reacție din tabăra USR în urma perchezițiilor de la Primăria Iași: ”Ce mai aşteaptă PNL, în ceasul al şaisprezecelea, ca să se delimiteze de Chirica?”
Senatorul USR Marius Bodea susţine că Mihai Chirica a ajuns exponentul corupţiei în administraţia locală şi se întreabă de ce PNL nu se delimitează de edilul ieşean din cauza dosarelor...
Comentarii