Schengen: Romania rateaza aderarea din cauza Bulgariei

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 13:32
10992 citiri
Schengen: Romania rateaza aderarea din cauza Bulgariei

Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen, in martie, anunta agentia France Presse, citand mai multi diplomati occidentali, sub acoperirea anonimatului. Motivul ar fi, de aceasta data, esecul Bulgariei de a-si securiza frontiera cu Turcia.

"Aderarea in martie este moarta. Nicio decizie nu va fi luata, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem sa admitem Romania fara Bulgaria", a explicat unul dintre diplomati, sub acoperirea anonimatului.

Franta si Germania considera "prematur" sa permita intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in martie 2011. Cele doua tari nu sunt, insa, singurele. "Aproximativ 12 Guverne din UE impartasesc aceasta opinie", a mai subliniat diplomatul.

Presedintia ungara a UE poate decide sa puna aceasta chestiune pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne, dar "decizia va fi negativa", a apreciat un alt diplomat.

Articolul publicat de agentia franceza de stiri intervine la numai o zi dupa ce, agentia germana DPA a citat declaratia ministrului maghiar de Interne, care ar fi spus ca cele doua state nu vor reusi sa adere la Spatiul Schengen la termenul stabilit. Ulterior, afirmatia lui Sandor Pintor a fost dezmintita, la nivel oficial.

Aderarea Romaniei la Schengen, cel mai probabil amanata

Decizia ar trebui sa fie luata in cadrul Consiliului ministrilor de Interne din Uniunea Europeana, prevazut sa se desfasoare la 24 februarie.

Diaconescu: Semnalele nu sunt deloc incurajatoare

Contactat de Antena 3, Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, a spus ca "este o decizie extrem de importanta, iar legea o face modul in care statele UE se vor pronunta. Repet ca la jumatatea lunii ianuarie se vor face evaluarile formale. Este posibil ca diversi diplomati sa primeasca o serie de informatii din aceste rapoarte. Si Romania si Bulgaria doresc sa fie evaluate pe criterii individuale".

Ce sa facem sa intram in Schengen? Vezi ce spun politicienii si analistii

"Intr-adevar, intr-o formula sau alta, exista semnale care nu sunt deloc incurajatoare, dar o decizie finala poate fi luata numai de statele membre ale UE", a adaugat Diaconescu.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....