Schengen, ca un vis de tinerete printre anii trecatori (Opinii)

Duminica, 24 Februarie 2013, ora 11:30
7607 citiri
Schengen, ca un vis de tinerete printre anii trecatori (Opinii)
Foto: Arhiva

Crin Antonescu l-a invitat in Romania pe omologul sau de la sefia Senatului olandez pentru o consolidare a relatiilor cu Regatul Tarilor de Jos. Fred de Graaf este un liberal ca si premierul acestui stat, Mark Rutte.

Un fel de conciliere intre laleaua olandeza si urzica romaneasca, asa cum e perceputa tara noastra pentru cel putin o parte din Edenul Schengen. Am aflat din spusele oficialului de la Haga ca Romania si-a indeplinit angajamentele tehnice de securizare a frontierelor, iar decizia de aderare la spatiul atat de jinduit de partea romana nu trebuie legata de considerente politice ori de MCV.

Atunci, de ce s-o mai fi inventat aproape in exclusivitate dedicativ pentru Romania acest dispozitiv care o scaneaza cu boldul verificator si colaboreaza la fel de reciproc precum jupanul cu baiatul de pravalie? Cam tot pe acolo stau si aspectele politice. Nu conteaza, dar sunt luate in seama.

Cele noi, deoarece diligentele de tip coup d'etat si asalturile otravite la adresa statului de drept si a democratiei au devenit caduce. Odata cu atrofierea cvasitotala a PDL. Desi, la randul sau, un partid autointitulat de centru dreapta de sorginte liberala.

Se vede insa ca acronimul MCV, prilej de migrene fara leac la Bucuresti, isi pastreaza rolul de filtru-decalog pentru Romania. Dupa discutia cu Crin Antonescu, presedintele Senatului olandez a declarat, vineri, ca pentru a fi parte a tratatului Schengen, justitia din Romania trebuie sa fie la nivelul regulilor europene in domeniu.

"Raportul MCV mentioneaza ca si in privinta aspectelor judiciare Romania trebuie sa accelereze si sa finalizeze reformele. Pentru ca aveti nevoie de aceste instrumente in interiorul Schengen. Aveti nevoie de o lege penala buna, de o lege civila buna, de procedee judiciare corecte", a afirmat Fred de Graaf.

Pe de alta parte, intrebat fara ocolisuri daca Guvernul olandez continua sa lege MCV de Schengen in privinta Romaniei, oaspetele a evitat un raspuns franc, spunand ca deciziile apartin in totalitate Parlamentului din tara sa.

De asemenea, statul roman mai are de facut unii pasi inainte de aderarea la Schengen, mai sunt de facut reglaje fine etc. Registrul declaratiilor este asemanator celui adoptat si de alte cancelarii occidentale, cum ar fi cea de la Paris, de pilda.

Hexagonul sustine integrarea noastra in spatiul cu pricina pe baza unui calendar ce urmeaza a fi stabilit luna viitoare impreuna cu partenerii sai europeni si care sa fie discutat in urmatorul Consiliu JAI. Cel putin asta sustine premierul francez Jean-Marc Ayrault.

Tradus din flamanda, valona, franceza si alte limbi si dialecte de pe meleagurile apusene ale continentului, inseamna "va avem in agenda, stati linistiti, va anuntam noi cand ridicam bariera, rabdare!"

Acesta este mesajul de sub glazura frazelor diplomatice. De ani buni, guvernelor romanesti li se tot aminteste de stegulete rosii, proceduri de infringement, capitole descheiate, fonduri neaccesate s.a.m.d.

In unele cazuri, pe buna dreptate. In altele, ni se sugereaza aluziv sa rezolvam problemele de infractionalitate in banda, cersetoria si tiganizarea pancontinentala etc. Acestora li se adauga imagini cu copii abuzati in toate felurile si etichete cu carcase de catari invelite in piei bovine.

Ca bonus la natura moarta cu bube pe panza, ne mai "ajutam" si singuri prin josnice delatiuni recitate in fata unor catedre de pe la Bruxelles.

Prin urmare, cand vor considera examinatorii cu putere de decizie ca Romania a devenit un organism aseptic, fara putinta de a contamina aerul rarefiat din raiul Schengen, i se va aplica pe crupa stampila "admis".

Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
Traian Băsescu vrea ca Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă. Fostul colaborator al Securității crede că președintele SUA a comis prea multe gafe impardonabile, care l-au...
Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
Un bărbat din Quincy, Florida, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat pentru amenințări la adresa președintelui Joe Biden și a altor oficiali federali, conform unui comunicat emis de...
#Schengen Romania aderare, #Olanda MCV Romania Schengen , #Schengen
  1. Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
  2. Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
  3. Joe Biden are Covid și s-a izolat. Pentru prima dată vorbește despre condițiile retragerii candidaturii sale
  4. Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
  5. Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
  6. Iohannis tras la răspundere de USR după ce a lipsit la dineul șefilor de stat din NATO. "A mers în vacanţă la Neptun/Dispreţ faţă de români"
  7. Iohannis retrimite în Parlament Legea care îi obliga pe prosumatori să achiziționeze baterii de stocare
  8. Mureșan: „Ursula von der Leyen are întreaga susținere a PPE”. De ce voturi dispune pentru un nou mandat la șefia Comisiei VIDEO
  9. Dîncu: ”Ciolacu este foarte blând cu miniștrii”. Liderul PSD preconizează remanieri în această toamnă
  10. Iohannis ar putea intra în cursa pentru șefia Comisiei Europene, dacă Ursula von der Leyen nu obține voturile necesare SURSE