Schengen: Chiar credeti ce ati vazut? (Opinii)

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 23:45
7393 citiri
Schengen: Chiar credeti ce ati vazut? (Opinii)
Foto:cristv.ro

Credem ca stim ce am vazut. Toata Europa ne-a vrut in Schengen, doar Olanda si Finlanda n-au vrut. Ca e vorba doar de partidele antieuropene care sustin guvernele de la ei. Mai credem ca amanarea ne-a dat sanse bune sa intram, curand. Ca, cel mult, am pierdut cateva luni.

De fapt, ce am vazut cu ocazia Consiliului JAI de joi a fost un mare joc in care romanii au fost bagati in ceata. In tenebrele inortocheatei politici europene. Cine a inteles ce s-a intampla cu adevarat? Si cand intram?

Sa descurcam putin itele, totusi.

Olanda si Finlanda, singurele care s-au opus?

Diplomatiile din Romania si Bulgaria s-au laudat - Olanda si Finlanda au fost izolate. Doar ele s-au opus, pe ceilalti i-am convins. Dovada? Doar ele au anuntat ca se opun. De fapt, lucrurile nu stau chiar asa in diplomatie. Sa zicem ca esti Franta sau Germania si nu vrei Romania in Schengen. Ai blocat-o o data si ai creat suparari. Multi te-au acuzat ca nu respecti Tratatul Uniunii Europene, astfel.

Romania a dat semne ca-ti mai poate bloca la capitolul investitii, ca poate cumpara din alte parti avioane sau alte lucruri, daca e cazul. Apoi, afli ca Olanda si Finlanda se opun. Ce faci, atunci? Te mai opui o data, cand oricum nu e nevoie, pentru ca aderarea va fi blocata? Nu. Nu e nevoie.

De fapt, nici Franta, nici Germania nu ne vor in Schengen. Foarte posibil, nici tarile nordice sau alte state unde imigratii romani fac probleme. Chiar ar fi o problema pentru francezi si germani, mai ales ca urmeaza alegeri. Sarkozy, cel putin, isi joaca viitorul politic. Iar imigratia va fi o tema majora, mai ales cand o economie mai buna n-ai de unde sa le dai. Cu alte cuvinte, sa nu fim prea creduli. Sunt mai multi care nu ne vor.

Am mutat decizia in Consiliul European. Asa, si?

Presedintia poloneza a reusit, printr-un artificiu, sa nu se voteze in Consiliul JAi. Cu alte cuvinte, tot n-am intrat in Schengen. Dar putem discuta problema in Consiliul European de luna viitoare.

Ce se va intampla acolo? Daca nu scoatem, impreuna cu Olanda, Finlanda si altii, vreo solutie-surpriza, nimic. Deciziile in Consiliul European se iau tot prin consens. Chiar si un singur stat se poate opune. Adica, daca Olanda ne-a blocat in JAi, ne va bloca si in Consiliul European.

Vrem conditii suplimentare

Daca Romania a mutat decizia, in ciuda faptului ca liderii sai considera respingerea aderarii drept ilegala, inseamna ca suntem dispusi chiar la asumarea unor masuri suplimentare. De fapt, Traian Basescu a si spus-o, mai mult sau mai putin direct, intr-o emisiune la B1 TV. Asta ar putea fi compromisul pe care l-am putea oferi. Sau credem noi ca va fi impresionata Olanda de amenintarile cu justitia europeana?

S-ar putea sa intram in 2013

Daca Olanda nu ne-a dorit acum si pare sa nu ne doreasca nici atunci cand se va discuta, daca se discuta problema, atunci cand e dispusa sa accepte? In vara lui 2012, dupa raportul MCV, spune Gert Leers, ministrul olandez al Imigratiei. Ce inseamna asta? Ca e in preajma alegerilor din Franta. Stim deja ca sansele noastre sunt mici atunci. Cu alte cuvinte, cele mai mari sanse le avem pentru 2013. Chiar daca nu e exclus nici mai devreme. Sansele sunt insa prea mici ca sa facem planuri de vacanta.

UE a facut un tratat prost. De aderare

Cei care au facut tratatul UE nu s-au gandit ca vor crea o problema. Dat fiind ca, practic, UE ar fi obligata sa bage Romania in Schengen. Desi, sinceri sa fim, Romania ar aduce mari probleme fiindca, practic, nu e pregatita. Vestul si-a intins o capcana. Nu stia ce putem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#explicatii Romania Schengen, #aderare Romania Schengen , #Schengen