Ziare.com

Schengen: Cristian Diaconescu propune activarea Parteneriatului Strategic cu Franta

de Camelia Badea
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 16:33

   

Schengen: Cristian Diaconescu propune activarea Parteneriatului Strategic cu Franta
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si presedinte de onoare al UNPR, considera ca actuala campanie a Frantei de a atrage alte state europene in tabara celor care se opun aderarii Romaniei la Spatiul Schengen este lipsita de eleganta si nu are un fundament solid, si propune ca Romania sa "potenteze" Parteneriatul Strategic cu Franta in vederea aderarii la termen.

Declaratia data joi de ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, privind riscul imens pe care l-ar presupune accesul Romaniei la bazele de date Schengen, vazuta ca o depunere a informatiilor in "mainile crimei organizate internationale", a ridicat numeroase semne de intrebare in randul oficialilor romani.

Acestia spun ca Romania are acces aproape deplin la sistemul informatic SIS inca din noiembrie 2010, si ca, desi isi manifesta nemultumirea, Franta nu solicita informatii suplimentare Romaniei privind stadiul pregatirilor in vederea aderarii.

Schengen: Franta a dat acces Romaniei la SIS inca din 2009, de ce se opune azi?
Baconschi: Aderarea Romaniei la Schengen nu pune in pericol securitatea europeana

Rugat sa comenteze pentru Ziare.com indarjirea cu care Franta continua sa se opuna aderarii Romaniei, Cristian Diaconescu a dat de inteles ca atitudinea Parisului este total lipsita de eleganta, iar campania de a face prozeliti la fel.

E bizar, nu am vazut pana acum vreo preocupare a statului finlandez in legatura cu Romania

"Este un principiu al negocierilor internationale: nimic nu este decis pana in ultimul moment. Din acest punct de vedere, pana nu se loveste cu ciocanelul in masa in locul in care decizia trebuie sa fie luata nimic nu este sigur.

Mi se pare bizara o reactie prin care o serie de state sau reprezentantii lor isi anunta decizia anticipat, si cred ca o campanie de a atrage sprijinitori printre alte state membre UE nu este eleganta fata de Romania si Bulgaria.

Spun asta pentru ca am vazut si o declaratie a unui reprezentant finlandez. Nu am vazut pana acum vreo preocupare a statului finlandez in legatura cu Romania in ceea ce priveste indeplinirea conditiilor pe Schengen sau in ceea ce priveste justitia.Aceste lucruri ar trebui lasate pe fagasul lor decizional normal", a declarat Cristian Diaconescu pentru Ziare.com.

Si Finlanda se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen

La fel ca si ceilalti oficiali romani, Cristian Diaconescu atrage atentia asupra faptului ca, potrivit Tratatului, singura evaluare care conteaza este cea tehnica si ea a fost facuta prin cele 6-7 rapoarte intocmite pana in prezent de experti.

"Dar daca se va hotari in UE ca nu mai conteaza aceste rapoarte de tara nu mai conteaza si decizia politica este cea care prevaleaza, ar fi foarte bine sa stim acest lucru si sa ne concentram toate eforturile diplomatice pe zona politica", puncteaza fostul ministru de Externe, subliniind inca o data ca "iesirile unui ministru din spatiul european inainte de finalizarea procesului de evaluare, de luarea deciziei in Consiliul Jai, de luarea deciziei la nivelul Uniunii Europene, inainte de discutarea in Parlamentul European a acestei teme, sunt neavenite".

In acelasi timp insa, Diaconescu admite ca, daca privim la rece, situatia actuala poate prefigura un esec, iar Romania se poate confrunta cu un precedent.

"In majoritatea cazurilor cand se adopta o decizie de respingere termenul de reevaluare este oarecum incert, nu sunt precizate momente in care reevaluarea sa poata da un rezultat pozitiv. Dovada ca dupa 2004, cand s-a luat decizia politica de integrare a Romaniei si Bulgariei, niciun alt stat dintre cele candidate nu a mai fost primit in UE desi multe dintre ele sunt foarte aproape de indeplinirea criteriilor. Intervin tot felul de conditionalitati, de alte elemente", atrage atentia Cristian Diaconescu.

Daul: Aderarea Romaniei la Schengen se va face sub presedintia maghiara a UE

Franta a fost principalul partener al Romaniei in privinta situatiei din R.Moldova

Fostul ministru de Externe nu poate da un raspuns la intrebarea "De ce se opune tocmai Franta ?", in conditiile in care atatia ani a fost unul dintre cei mai apropiati parteneri ai Romaniei.

"Nu sunt in masura sa va dau un raspuns, dar nu cred ca problema rromilor, aparuta la un moment dat poate reprezenta baza deciziei negative. Pe de alta parte, pot sa va spun ca in anul 2009, in ceea ce priveste situatia din Moldova de la acea data, Franta a fost principalul partener al Romaniei in interiorul UE, in legatura cu o serie de incalcari grave ale drepturilor si liberatilor fundamentale, ale drepturilor jurnalistilor si, in general, ale principiilor statului de drept", a declarat acesta pentru Ziare.com.

Intrebat cum se explica atunci faptul ca Parisul i-a reprosat Bucurestiului ca nu semneaza un tratat de frontiera cu Chisinaul, Diaconescu a raspuns: "Nici in 2009 Romania nu avea tratat de frontiera cu Republica Moldova si nici perspective de incheiere a unui tratat corespunzator. Este, intr-adevar, o situatie extrem de complicata".

Folosirea Parteneriatului Stretegic, solutia europeana de rezolvare a problemelor cu Franta

In opinia lui Cristian Diaconescu, Parteneriatul Strategic semnat de Franta si Romania ar trebui valorificat mai bine de autoritatile de la Bucuresti, in sensul potentarii acestui parteneriat.

"Pana in acest moment, singura si cea mai europeana solutie ar fi folosirea, de aceasta data, a Parteneriatului Strategic, incheiat de Romania si Franta cu cea mai mare buna-credinta de ambele parti. Doua state care au o astfel de relatia aprofundata, pot sta fata in fata sau alaturi, la o masa de negociere, si sa discute absolut toate aspectele care le preocupa, atat din punctul de vedere al relatiilor politice, cat si economice sau strategice, iesind cu o decizie comuna bilaterala din acest punct de vedere. Daca ai un parteneriat strategic este cu atat mai important sa ai si capacitatea de a-l activa in momente dificile", a explicat Cristian Diaconescu pentru Ziare.com.

Nu agresivitatii, da pragmatismului

Fostul ministru de Externe respinge din start varianta unei politici ceva mai agresive a Romaniei.

"In relatiile dintre state nu se poate problema unei sanctiuni. Se poate pune numai problema unei atitudini cat se poate de constructive. Nu cred ca vom avea succes in ideea de a intra intr-o logica confruntationala cu un partener traditional", a declarat el.

Diaconescu sugereaza in schimb o abordare ceva mai pragmatica din partea autoritatilor romane.

"Eforturile, inclusiv materiale, pe care Romania le face, practic, scutesc de cheltuieli alte state din centrul Europei. Aceasta problema, cu care inclusiv Franta se confrunta si a avut pozitionari foarte ferme in interiorul UE, alaturi de Spania si Italia, atunci cand s-a pus problema imigratiei din Magreb. De aceea sunt convins ca de la Paris aceste lucruri se vad foarte bine.

A relationa teme diferite din zona de politica externa sau de politica interna nu face bine, sunt chestiuni diferite. De exemplu, in 2004 cand Polonia abia intrase in Uniunea Europeana si Romania era in proces de integrare, pe evaluarile europene ambele tari aveau cam aceleasi probleme ale sistemului judiciar iesit din comunism, la tari comparabile numeric. Dar nu ati auzit vreodata ca deciziile ulterioare luate in legatura cu Polonia sa fie legate si de inconvenientele de functionare ale sistemului judiciar, chiar daca nu exista un Mecanism de Verificare si Control.

Aceasta relationare pe chestiuni care nu functioneaza la un moment dat, dar sunt destul de generale si cu termen de finalizare destul de incert reprezinta o decizie de politica interna, ce ar trebui macar explicata intre doi parteneri strategici", a conchis Cristian Diaconescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2935 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, nea Sarcoji asta, are o mecla de zici ca mancat corcoduse toata viata lui! Navem nicio sansa cu iel! Trebe sa ne orientam la urmatoru, sau sa facem inca un parteneriat strategic cu fratii nostri chineji ca sa ne bage in spatiul Shanghai!

Sa crape astia cu Shengenu lor de necaz!

Ca aici e tot chichirezu, toarasi! Asa cu zicea mosii si stramosii nostri, spunemi cu cine temprietenesti, ca sati
spun cine esti!

Ca io de cand va zic sai chemam pe fratii nostri chineji aici, casa ne faca ordinen batatur!

Traiasca pacea si pretenia!

Traiasca Mache Psderie
Vice
Asociata de Hingheri No.5 Buc.

 

Incrancenarea Frantei se datoreaza scandalului provocat de ONG-uri si diversi politicieni, impotriva lui Sarkozy pentru expulzarea tiganilor ilegali

.

 

Cer scuze celorlati cititori !

!!!!!!!!!!!!!!!

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe considera ca actuala campanie a Frantei de a atrage alte state europene

in tabara celor care se opun aderarii Romaniei la Spatiul Schengen este lipsita de eleganta si nu are un fundament solid"
De ce are nevoie Franta de alte state cand se stie ca votul pt. intrarea in Schengen este 100%? Adica ajunge si daca doar un stat, FRA spune nu.
Se spune ca in Franta s-a nascut democratia. Adevarat. Pot spune ca sub actualul pres francez moare, si Uganda se comporta mai dimplomatic.

Pauza de ras.

Daca educatie nu e, nimic nu e…

 

Provocarea de a fi roman in Romania s-a atrofiat sub prezidentul de mucava - Basescu

Punctele de intersectie sunt OAMENII. Oamenii cu slabiciunile, cu defectele, cu ticalosiile lor si, nu in ultimul rand, cu prostia lor transforma POLITICA INTR-UN SPATIU "PROSTITUTIONAL". Sfarsitul democratiei incepe odata cu denigrarea, subminarea institutiilor fundamentale ale statului de drept si destructurarea partidelor politice opozante. 95% din portocalele etnobotanice nu au studii superioare si cultura generala sau de specialitate, asa ca astia inghit tot ce le spune Basescu.

Activarea Parteneriatului Strategic cu Franta sau adevarata "Reforma morala" nu se face cu mentalitatea oligarhica.

Asistam astfel la un nesfarsit spectacol de prost – gust in care toti "actorii" joaca pe invers: prostii – in savanti, cuuuuurvele – in fete mari, lichelele – in oameni de caracter, hotii – in justitiari intransigenti.

Solutia parteneriatului strategic cu Franta este ca sa le devenim....

....piata de desfacere pentru industrua franceza. Aedversitatea Frantei este ca nu construim reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda cu sistemul lor de rectoare cu uraniu imbogatit ca sa dea astfel la o parte pe Canadieni.
4-5 miliarde de euro nu sunt de neglijat la un contract.

 

 
 

 

Pauza de ras.

Maneaua la manea trage :)))

Sub presiunea publica din vestul Europei, ni se administreaza acum o corectie.

Cred ca Sarkozy se opune accederii Romaniei si Bulgariei in Schengen, ca un fel de act reparator fata de acceptarea celor doua tari in U.E., si a consecintei acestei acceptari -libera circulatie a cetatenilor romani si bulgari in U.E. Este stiut, in toata Europa Occidentala anumiti cetateni romani si bulgari, de regula mai maslinii la ten au produs un destul de mare deranj prin maniera lor de a fi si a se exprima. In acesta conjunctura, liderii tarilor -victima, sa le spun asa, trebuie sa dea o minima satsfactie propriilor cetateni, pedepsind intr-un fel Romania si Bulgaria. Si cum de exclus din U.E. nu poate fi vorba, ar mai fi posibila doar aceasta sicanare la care suntem supusi noi si bulgarii, ca sa vada si cetatenii tarilor Europei Occidentale ca si noi am platit intr-un fel comportamentul nostru care nu cadreaza cu standardele lor.

 

ce mahhh ? nu stitzi cum sa rezolvatzi problema?i-a trimitetzi voi o cohortha de fete capabile ,frumoase si destepte cu misiune precisa cancelariile , presedentziile si guvernele europene

isi umfla muschii domnul Sarkozi!ce mahhh ? nu stitzi cum sa rezolvatzi problema?i-a trimitetzi voi o cohortha de fete capabile ,stilate , frumoase si destepte cu misiune precisa cancelariile , presedentziile si guvernele europene , avetzi grija nu trimitetzi toate cotzoharlele ca stricatzi treaba ....io pun pariu ca in maxim trei saptamani problema-i rezolvata si trecem si hopul asta!chit ca ne-o costa ceva treaba asta da nu ne lasam calcatzi in picioare,nu?...sa vezi dupa aceea turism franco-roman,de o sa va speriatzi catzi francezi brusc sunt indragostitzi de Romania.

DRAGULUI DARNIC,

Spui ceva, colega, dar, oricat ai dori sa castigi voturi la tine acasa pe carte "strainului", nu trebuie sa uiti nici o clipa, ca Sef de Stat, ca ai semnat tu si tara ta, niste acte diplomatice, CLARE! Eu zi ca se chinuie degeaba, si el si coana Merkel! Oamenii aleg in tara daca sunt multumiti de munca alesilor lor, nu de a muncitorilor care le gatesc, spala si construiesc! Nimeni n-o sa convinga un alegator care are in casa o menajera din Romania, ca este mai rea decat "dracul"! Numai daca voteaza prima oara si este infantil! Domnul Cristian Diaconescu are dreptate si nu prea, la ora asta! La ora asta, punctul de fierbere s-a depasit! Si Domnul Presedinte Traian Basescu a procedat corect, transferand-o in mana Presedintelui Partidului Popular din UE! Romania nu trebuie sacrificata de dragul voturilor pe care le va castiga, oricum, fiica lui Le Penn!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor