Schengen doar cu numele: Controalele la frontiere pentru cinci tari, prelungite

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 17:05
5294 citiri
Schengen doar cu numele: Controalele la frontiere pentru cinci tari, prelungite
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia Europeana a autorizat miercuri prelungirea exceptionala, pentru o perioada de sase luni, a controalelor la frontierele interne pentru cinci tari din Spatiul Schengen, masura ce va fi apoi supusa spre aprobare celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Aceste masuri derogatorii de la acordul Schengen privind libera circulatie au fost introduse anul trecut, la presiunea fluxului migrator, relateaza AFP.

Tarile vizate de prelungire sunt Germania, Austria, Danemarca, Suedia si Norvegia, a afirmat comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, intr-o conferinta de presa.

Reintroducerea controalelor permanente la granitele din interiorul Uniunii Europene ar cauza pierderi economice anuale cuprinse intre 5 miliarde si 18 miliarde de euro, a estimat marti Comisia Europeana.

Estimarea a fost inclusa in cele mai recente previziuni economice prezentate de executivul comunitar, un raport de 200 de pagini, potrivit DPA.

Germania vrea inca 6 luni de controale la frontierele din Schengen

"Costurile reintroducerii permanente si mai sistematice a controalelor frontaliere ar fi semnificative pentru lucratorii transfrontalieri si calatori, pentru transportul rutier si administratia publica si ar ajunge intre 5 si 18 miliarde euro pe an", mentioneaza raportul Comisiei.

Reintroducerea controalelor frontaliere in interiorul UE ar avea ca rezultate imediate intarzieri la livrarea transporturilor cargo si cresterea timpului petrecut in trafic de navetisti, iar pe termen mai lung ar duce la descurajarea comertului si a turismului, releva documentul citat.

Conform unor studii, reintroducerea controalelor la granitele interne ale Uniunii Europene ar avea acelasi efect ca sporirea preturilor importurilor cu 1-3%, a adaugat executivul comunitar.

Guvernele statelor membre ale UE se afla sub o presiune in crestere pentru a inaspri controalele la granite ca raspuns la cresterea fluxului de migranti catre Europa si la atacurile teroriste comise la Paris si Bruxelles.

Actualele reguli ale UE prevad ca libera circulatie in spatiul Schengen poate fi suspendata, dar numai cu titlu temporar.

Germania introduce controale la frontiera cu Austria. CE: Pare sa respecte legislatia Schengen

Adio, Schengen? Dupa Germania, granite inchise in Belgia, Austria, Slovacia si Polonia

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#controale frontiera Schengen reintroduse , #Schengen