Schengen: Ieri il vedeam si nu e (Opinii)

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 22:26
3308 citiri
Schengen: Ieri il vedeam si nu e (Opinii)

Cu un optimism mai mult sau mai anemic justificat, clasa politica romaneasca astepta un izbavitor raspuns in ceea ce priveste admiterea in Spatiul Schengen. El a venit sub forma unei urecheli paterne adresata scolarului cu temele facute de mantuiala, care isi mai luase angajamente de complezenta la ultimele sedinte cu parintii.

In mijlocul acestei saptamani, Executivul olandez a spus cu franchete lucrurilor pe nume, ponderand sperantele unui acces rapid pentru Bucuresti si Sofia. Deoarece adevarul trebuie sa stea pe de-a-ntregul in drepturile-i cuvenite, pozitia reticenta adoptata de unele cancelarii europene este cat se poate de justificata. Cineva din Vest exprima plastic postura aspirantelor: "sunteti gaurile din svaiterul Europei".

Revenind, Tarile de Jos au solicitat o perioada de proba de minimum un an, pentru a se pronunta asupra capacitatii Romaniei si Bulgariei de intrare in clubul Schengen, si asta la doar o zi dupa consumarea unui proces de votare pe aceasta tema in Parlamentul European.

"Este inca prea devreme pentru a lua o decizie si va dura fara indoiala o perioada, inainte ca noi sa fim in masura sa facem acest lucru", suna sec avertismentul ministrului olandez al Imigratiei, Gerd Leers. Rezervele demnitarului de la Haga sunt impartasite fara echivoc de Franta, Germania, Suedia, Finlanda si Danemarca.

Capitolele la care cele doua state sunt corigente, nu de azi de ieri, continua sa dea batai de cap liderilor lor politici, fara perspective de contenire. Lumea buna din Apus pune la indoiala putinta Bulgariei si surorii ei de la nord de Dunare de a lupta eficient impotriva coruptiei si crimei organizate. In optica ei, organizarea unui control de utilitate sporita asupra imigratiei ilegale si traficantilor este doar in stadiul de deziderat. Fara o consecinta insemnata, demna de luat in seama la portile unui Schengen extins.

Mai acida este declaratia ministrului neamt de Interne, Peter Friedrich: "Germania vrea sa se asigure ca situatia celor doua tari se normalizeaza si se amelioreaza, mai ales in ceea ce priveste coruptia, securitatea juridica si statul de drept". Daca despre sectorul Justitiei se exprima de curand presedintele Basescu, localizandu-i incontestabilele defecte, acest STAT DE DREPT din alocutiunea lui Friedrich trebuie sa dea mult de gandit.

Din punctul sau de vedere, oficialul german nu sesizeaza in Romania argumentele care sa defineasca normalitatea unei democratii veritabile. Abia dupa instalarea acestui temei, domnia sa ia in calcul imbunatatirea lui.

In acelasi registru de temperare a nazuintelor celor doua tari si-a exprimat parerea ministrul belgian, Melchior Wathelet: "Vom vedea daca este posibil ceva mai tarziu". Numitorul comun al mai multor co-europeni este acela ca atat Romania cat si Bulgaria au intrat pripit in marea familie continentala numita UE, pentru simplul motiv ca nu erau pregatite. Adica, o concluzie actualizata a lui Kafka: "mai bine ramai in fata portii, decat sa intri fara a ajunge".

Cabinetele tarilor componente ale spatiului Schengen sunt in asteptarea unui raport pe care Comisia Europeana trebuie sa-l dea publicitatii in cursul lui 2011 despre stadiul reformelor din cele doua state aspirante. Aceleasi rubrici vizate: Justitia si combaterea coruptiei. Franta si Germania zabovesc in luarea unor decizii pentru a consulta actul de constatare mentionat. Oricum, hotararea nu va fi mai timpurie de un an, intrucat Hexagonul a propus amplasarea unui "dispozitiv de supraveghere", similar celui care observa Croatia pentru eventuala ei admitere in UE. Aceeasi perioada de teste romano-bulgare este avuta in calcul dupa ce Comisia Europeana isi va fi spus cuvantul.

Asadar, arbitrilor de pe continent le-au amortit mainile cu acele stegulete rosii de ofsaid flagrant din care Romania nu este in stare sa iasa. Mai stam la celebrul rand, intrebandu-ne vecinii codasi daca "s-a bagat Schengen" si pentru asistati (deocamdata). Urmeaza vociferarile imperative: "sa se dea mai putin, ca sa ajunga la toata lumea".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Schengen aderare Romania, #Romania Schengen aderare etape , #Schengen