Ziare.com

Schengen: Liderii statelor UE cer o decizie rapida privind aderarea Romaniei si Bulgariei

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:15

   

Schengen: Liderii statelor UE cer o decizie rapida privind aderarea Romaniei si Bulgariei
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniti in Consiliul European de iarna, au cerut vineri adoptarea cat mai curand posibil a unei decizii privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen, luand nota ca cele doua tari au indeplinit toate conditiile juridice necesare.

De asemenea, daca va fi necesar, Consiliul European va reveni asupra dosarului extinderii Schengen la reuniunea sa din martie anul viitor.

"Reamintind discutiile sale din iunie si octombrie 2011, Consiliul European ia nota ca toate conditiile juridice au fost indeplinite pentru a fi luata o decizie privind aderarea Bulgariei si Romaniei. El cere Consiliului (Justitie si Afaceri Interne - n.red.) sa adopte aceasta decizie cat mai curand posibil.

Daca este necesar, Consiliul European va reveni la aceasta chestiune la reuniunea sa din martie 2012", se mentioneaza in concluziile Consiliului European de iarna, incheiat vineri dupa-amiaza.

Guvernul olandez este singurul care mai blocheaza extinderea spatiului Schengen, dupa ce Finlanda a luat decizia in luna noiembrie de a lua in considerare posibilitatea aderarii Romaniei si a Bulgariei in doua etape (intai cu granitele aeriene si maritime pana la finalul lui martie 2012, iar apoi cu granitele terestre dupa iulie anul viitor).

Olanda isi explica pozitia prin rezultatele insuficiente obtinute de Bucuresti si de Sofia in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate.

Decizia de extindere a spatiului Schengen trebuie sa fie luata in unanimitate de ministrii de interne ai statelor membre (Consiliul Justitie si Afaceri Interne).

In procesul decizional, Parlamentul European are doar un rol consultativ, avizul favorabil in aceasta privinta fiind dat de plenul PE in luna iunie, prin adoptarea raportului elaborat de eurodeputatul Carlos Coelho.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1668 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Guvernul imoral olandez: muci in interior, dar zmeu afara

Hai, c-au luat-o dupa ceafa si jmecherii astia. Astepta toti astia marii sa le-o traga.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor