Schengen: Olanda ameninta ca s-ar putea opune aderarii Romaniei si in 2012

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 10:05
4033 citiri
Schengen: Olanda ameninta ca s-ar putea opune aderarii Romaniei si in 2012

Premierul olandez Mark Rutte este nemultumit de eforturile anticoruptie ale Romaniei si Bulgariei si a declarat, vineri, ca nu exclude posibilitatea ca tara lui sa-si mentina impotrivirea fata de aderarea celor doua tari la Schengen si in luna martie, cand subiectul va fi luat din nou in discutie de liderii UE.

Olanda continua sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul european de libera circulatie, in ciuda presiunii masive din partea celorlalte membre UE de a-si ridica veto-ul, relateaza Radio Olanda.

Premierul Mark Rutte cere dovezi concrete ca cele doua tari lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. El spune ca cele doua state nu depun suficiente eforturi pentru a combate aceste probleme.

Pozitia Olandei - arata postul olandez de radio - inseamna ca liderii UE vor aborda din nou chestiunea cand se vor intalni in martie. Totusi, adauga Radio Olanda, Rutte nu face promisiuni: "Nu exclud ca Olanda sa spuna din nou NU", a insistat el.

Presedintele Traian Basescu a spus, vineri, dupa summit-ul UE, ca opozitia Olandei fata de aderarea Romaniei la Schengen e un "abuz" si ca, spre deosebire de olandezi, romanii nu au fost atat de neputinciosi, incat sa legalizeze consumul de droguri si prostitutia.

"Chiar daca Olanda isi mentine pozitia, pot spune ca toate interventiile care au fost au fost impotriva pozitiei Olandei. S-a subliniat, inclusiv presedintele Comisiei Europene a aratat ca Romania si Bulgaria au respectat legea si Tratatul si ca cel care nu respecta Tratatul este Olanda. Lucru pe care l-a spus si presedintele Consiliului si alti membri ai Consiliului European", a declarat presedintele Traian Basescu, la conferinta de la incheierea Consiliului European de iarna de la Bruxelles.

"Avem de-a face cu un abuz al Olandei. Hai s-o discutam intre noi. Romania are Albita (n.r. - un punct de frontiera), Olanda are Rotterdam. Imi pare rau, nu Albita este poarta de intrare a tigarilor, a alcoolului, a drogurilor de contrabanda si nu Romania, din neputinta, a legalizat prostitutia. Romania continua sa lupte cu prostitutia. Nu Romania, din neputinta, a legalizat consumul de droguri, Romania continua -asa cum poate ea - sa lupte cu consumul de droguri, deci, punct", a precizat Traian Basescu.

Basescu ataca Olanda pe Schengen: Nu Romania, din neputinta, a legalizat prostitutia!

Olanda a ramas singura tara care se opune ferm aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dupa ce Finlanda si-a nuantat pozitia.

In concluziile summit-ului desfasurat joi si vineri la Bruxelles se spune ca ministrii de interne din UE ar trebui sa ajunga la un acord pentru a permite includerea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen "cat mai curand posibil".

Summit UE: Intrarea Romaniei in Schengen, urgentata

Liderii europeni spun ca "toate conditiile legale au fost indeplinite pentru a fi luata decizia privind aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen" si cer "Consiliului (ministrilor de interne din UE - n.r.) sa adopte decizia cat mai curand posibil". Documentul mentioneaza, e asemenea, posibilitatea ca liderii UE sa revina asupra acestui dosar la summitul din martie 2012.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...